Keresés ebben a blogban

2024. március 20., szerda

„Debreczen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom” – ma 130 éve hunyt el Kossuth Lajos

Debrecen és Kossuth Lajos több szállal is kötődik egymáshoz. Összeállításunkban a cívisváros és politikus, államférfi kapcsolatát elevenítjük fel.

Kossuth Lajos szobra (részlet) Debrecen főterén, a Nagytemplom előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A fővárosból elmenekült Kossuth Lajost az 1849. január 7-i Debrecenbe érkezésekor a Miklós-kapu őre a Magyarok Mósesse-ként jegyezte be a naplójába. A szabadságharc alatt Debrecenben dolgozó kormányzónk és a családja a városházán lakott. Ott őrizték a Szent Koronát is, és ott működtek a Honvédelmi Bizottmány irodái is, amelynek Kossuth az elnöke volt.

A képen balról harmadik épület erkélyéről tartotta meg a híres szónoklatát Kossuth Lajos 1849. január 10-én.
Fotó: Déri Múzeum. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

Január 10-én az Andaházi–Szilágyi-ház erkélyéről mondott beszédet az óriási tömegnek, amely az épület előtt, az akkor Szabadság tér nevű helyen gyűlt össze.

Kossuth Lajos és a képviselők a Református Kollégium Oratóriumában, Gáborjáni Szabó Kálmán freskóján. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A szintén Debrecenbe menekült Országgyűlés Kossuth Lajos vezetésével 1849. április 14-én mondta ki a Habsburg–Lotharingiai-ház trónfosztását. Majd április 19-én ezt a Függetlenségi Nyilatkozat kiadása erősítette meg.

Kossuth Lajos széke a Nagytemplomban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ezt a történelmi eseményt ebben a múltidézésünkben elevenítettük fel. Kossuth Lajos ekkor kiáltotta ki Debrecent a szabadság őrvárosának. Ugyanakkor Kossuth Lajost ekkor választották meg ideiglenes államfőnek, kormányzó-elnöknek.

Kossuth-idézet a főtéren Kossuth születésének évfordulóján, 2019. szeptember 19-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az Országgyűlés a Református Kollégium Oratóriumában ülésezett, de a trónfosztást a Nagytemplomban jelentették be közfelkiáltással, egyfajta népünnepély keretében. Kossuth Lajos, a kormány és az országgyűlés 1849 május végéig dolgozott a cívisvárosban, miután a magyar csapatok visszafoglalták a budai várat.

Kossuth Lajos ülőhelyének kis réz emléktáblája a Református Kollégium Oratóriumában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Kossuth Lajos 1894. március 20-án, Torinoban hunyt el élete 92. évében. Az őt (is) ábrázoló debreceni monumentális szoborcsoportot 20 évvel később, 1914. május 3-án avatták fel. Az alkotást Margő Ede és Pongrácz Szigfrid készítette. Az utcát azonban már a halála évében elnevezték Kossuth Lajosról, lásd a következő sorainkban...

A Kossuth-szoborcsoport avatása 1914-ben. Fotó: Déri Múzeum. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

Kossuth Lajos előtt Debrecenben a Kossuth tér, valamint a Kossuth utca (1894-ig Nagy-Cegléd utca) is tiszteleg. A nevét gimnázium, általános iskola, egyetemi kollégium és laktanya is viseli. Mindemellett szobra a főtérin kívül a Régi Városházán és a gimnáziumban is található a cívisvárosban. 2000-ig pedig a Debreceni Egyetem neve Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) volt.

A Kossuth-szoborcsoport egy 100 éves képeslapon

A Kossuth utca névadásáról úgy tartják Debrecenben, hogy Kossuth Lajos halálakor a császári udvar megtiltotta, hogy a magyarok utcát nevezzenek el róla. A debreceniek azonban ezt kijátszották, mégpedig úgy, hogy az utca neve nem Kossuth Lajos lett, hanem csak Kossuth.

A Piac és a Kossuth utca sarkán még a régi márvány utcanévtábla is megvan. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Debreczeni Kossuth Naptár borítója. Fotó: Déri Múzeum.
Reprodukció: © Debreceni Képeslapok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése