Keresés ebben a blogban

2024. március 19., kedd

Pazar légifotók az 50–70 évvel ezelőtti Debrecenről

Debrecenre is igaz, hogy fentről nézve teljesen más arcára csodálkozhatunk rá. Jól tudják ezt a fotósok is, akik minden korban szívesen örökítették meg a cívisvárost. Ezúttal a Fortepan.hu ilyen képei közül válogatunk nagyjából 50–70 évvel ezelőttről.

A csupazöld Petőfi tér a repülős szoborral, a szökőkúttal és középen a kamarapalotával. Fotó: Fortepan / Főfotó, 1976

Az első felvételen a Petőfi térben gyönyörködhetünk, amikor még ott állt a repülős szobor, és a zöldben csörgedeztek a 24 emeletes felőli szökőkút vízsugarai. A következő kép a Fürst Sándor (ma Rakovszky) utcát mutatja, a bal felső sarokban a Dobozi lakóteleppel és a 2023-ban 60 éves víztoronnyal. A Demke vagy takarásban van, vagy már az 1974. március 29-i lerobbantása utáni a fotó.

A Fürst Sándor (ma Rakovszky) utca és a Dobozi lakótelep látványa az Árpád téri templomból. Fotó: Fortepan, Uvaterv, 1974

A Debrecenről készített korabeli légifotók sorából a Vörös Hadsereg útja, valamint a Nagytemplom se maradt ki. Alább ezek közül villantunk fel elgondolkodtató példákat, visszafelé haladva az időben.

A Vörös Hadsereg útja és a Nagytemplom előtti halálkanyar 1974-ben. Fotó: Fortepan / Uvaterv

A Vörös Hadsereg útja 1968-ban fák nélkül és a középre helyezett villamossínekkel. Fotó: Fortepen / Szalay Zoltán

A Vörös Hadsereg útja 1955-ben a négy fasorral és a Kossuth-sarki kupolával. Fotó: Fortepen / Kotnyek Antal

Debrecen már akkoriban se csupán a főutcából és a Nagyerdőből állt. Szerencsére ezt a fotósok is tudták, így például az Új élet parki lakótelep akkori látképe is fennmaradhatott az utókornak (lásd a következő fotón). Összeállításunk utolsó felvételén az 50 évvel ezelőtti Wesselényi utcára és az 1973-as Homokkerti felüljáróra csodálkozhatunk rá. 

Az Új élet parki lakótelep az Ibolya utcánál, az általános iskolával. Fotó: Fortepan / Lechner Nkft.


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Wesselényi utca 1973-ban, a mai Homokkerti felüljárónál. Fotó: Fortepan / Uvaterv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése