Keresés ebben a blogban

2024. március 30., szombat

A negyedik debreceni nagyáruház: az újkerti Délibáb

Debrecenben az Újkerti lakótelepen, 1982. március 31-én 10 órakor nyílt meg a cívisváros negyedik nagyáruháza, melynek a Délibáb nevet adták. A Böszörményi út és a Bolyai utca sarkán megépített létesítmény 170 dolgozót foglalkoztatott. Az épületet Filippinyi Gábor (Keletterv), későbbi debreceni főépítész tervezte, és a HÁÉV építette meg 116 millió forintos beruházás eredményeként.

Ezt a belső fotót Kedves Olvasónktól, Cimre Józseftől kaptuk, köszönjük szépen!

A korabeli sajtóhírek szerint a Délibáb Áruház a Debreceni ÁFÉSZ üzlete volt a Skála Coop-hálózat 55. láncszemeként, 4700 négyzetméter alapterületen. A szupermarket elsősorban az Újkert 7500 lakásában lakók kereskedelmi ellátásában vállalt nagy szerepet, de szélesebb vásárlóközönségre is számítottak. Az áruházban helyet kapott a Tiszántúl egyik legnagyobb ABC-je, de volt konfekció-, méteráru-, lakástextil-, vas-műszaki, cipő-, divat- és kötöttáru-osztály is. Mindemellett a földszinten snackbárt és diafilmes gyermekmegőrzőt, kint pedig 300 férőhelyes parkolót is kialakítottak.

A Délibáb Áruház tömbje a Jerikó felől, Bonnie Tyler 2016-os kerekestelepi koncertje idején. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A galérián kapott helyet az ajándékosztály, főként a Skála-Coop által szállított divatjellegű ruhákkal és ajándéktárgyakkal. A minél szélesebb választék érdekében három nagykereskedelmi vállalat üzemeltette az osztályokat. Így a VASVILL debreceni kirendeltsége a műszaki cikkek raktári készletét szállította és finanszírozta, hasonló feladatot látott el a Kelet-magyarországi Cipő-nagykereskedelmi Vállalat, valamint az Észak-magyarországi Textil- és Felsőruházati Nagykereskedelmi Vállalat. Az utolsó fotónkon az áruház épülete látható a 2024. március 30-i felvételünkön.
(A legutóbbi hírek szerint az áruházat átépítik, és lakások lesznek a felső szintjein.)

A Délibáb Áruház első vásárlói az 1982. március 31-i nyitás napján. Fotó: Hajdú-bihari Napló


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Utolsó simítások a Délibáb Áruház külső lépcsőjén az 1982. március 31-i nyitás előtt.
Fotó: Hajdú-bihari Napló

További régi boltjaink történetei:

A Délibáb Áruház épülete 2024. március 30-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése