Keresés ebben a blogban

2018. február 23., péntek

A Nagyerdő a felhőkarcolók előtt

A torony nélküli Kohász. Fotó: Hagyaték. Nagyobb képekért kattints!
Debrecen nevezetes vizes helyei is sokat változtak a történelmük során.

Ezúttal azt mutatjuk meg, hogy milyen volt 50 éve a Csóna-kázó-tó és az Egyetem téri szökőkút környéke. A kettő közül a csónakázó már nincs meg. Ám a jó 80 évvel ezelőtti Nagyerdő-rendezéskor kiala-kított létesítmény déli szegé-lyén ma is a Kohászüdülő áll, ami két ütemben épült meg az 1960-as években, Schmidt Tibor tervei alapján.

A konzervatórium és szobrok nélküli Egyetem tér
A fenti fotón még csak a köríves, alacsony része látható, a háromszögalapú tornya viszont nem. Na de ugorjunk át a korabeli Egyetem térre, amiről egy igen szép színes lapot tudunk prezentálni. Bakonyi Béla fantasztikus felvétele 1964 előtt készült, amikor még nem hogy a konzervatórium nem épült meg (1975, Mikolás Tibor), de a medence körüli szobrokat se helyezték ki. A vízfúvókák a mai soros elrendezés helyett még a sziklakoszorúkban lapultak...

A kis fahíd és csónakház a büfészigetnél. Fotó: Családi hagyaték
A kőkarikákból esténként színes reflektorok is játékkal szórakoztatták a romantikázó-kat. A csónakázó északi olda-lán egyébként az Újvigadó mű-ködött, de az is csak 1970-től. A Mikolás Tibor által tervezett szórakozóhely megvalósításáig egy kis bauhaus csónakház, fahidas büfésziget és ladikok (sőt gondolák is) szolgálták a kirándulókat. A hidat megemel-ték, hogy át lehessen evezni alattuk. Ma már egyik sincs meg: 2014-ben itt építették meg a vízi ködszínházas mélygarázst.


(Az itt megosztott fotókat nem a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)


A Kohászüdülő hátulról, a belső parkja felől ilyen volt a felhőkarcolórész megépítése előtt.
Ma a kép bal oldalán áll a lábas torony. Fotó: Bakonyi Béla / Képzőműv. AKV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.