Keresés ebben a blogban

2024. április 30., kedd

Ma 10 esztendeje, este 6-kor futott ki Debrecenben az utolsó menetrend szerinti Bengáli villamos, a 486-os

Az utolsó menetrend szerint kifutó Bengáli a Salétrom utcai telepen, 2022 októberében. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben ma 10 éve, 2014. április 30-án a ma is meglévő, de már csak üzemi feladatokat ellátó 486-os számú Bengáli villamos 18:00 órakor „Az utolsó Bengáli” matricával ellátva tett egy utolsó kört a debreceni 1-es villamos vonalán. Menetrend szerint ez volt az utolsó ilyen villamos az országban, mellyel egy 1961-től 2014-ig tartó korszak zárult le – írta a Debreceni Képeslapoknak küldött levelében egy névtelenséget kérő Kedves Olvasónk.

A 491-es számú Bengáli villamos 2013 őszén, az Olvasónk által küldött fotón

– A házi csuklósnak is becézett típus volt a legelső magyar fejlesztésű csuklós villamos, melyből összesen 181 példány készült 3, 5, 6 és 10 ajtós kivitelekben, és Budapesten kívül három vidéki városban (Debrecenben, Miskolcon és Szegeden) is meghatározó típus voltak. A legelső példány (3 ajtóval) 3720-as számmal fehér színben állt forgalomba Budapesten, melyet 2018-ban eredeti állapotoknak megfelelően újítottak fel, és időnként találkozhatunk vele nosztalgiameneteken. Legközelebb május 12-én vasárnap fog közlekedni. Egy-egy működőképes nosztalgiapéldány mind a 4 városban van. Debrecenben három példány maradt meg, melyek közül jelenleg csak egy vesz részt a nosztalgiaüzemben. Emlékszem, gyerekként mennyire utáltam ezt a típust, aztán persze az idő mindent megszépít. Jellegzetes volt, amikor megállt a Nagytemplom előtt nyikorogva, és az egész teret betöltötte a kicsapódó ajtók hangja – idézte fel Kedves Olvasónk, aki a most megosztott fotóját is csatolta a leveléhez. Köszönjük szépen!


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése