Keresés ebben a blogban

2024. április 9., kedd

A debreceni Aranybika 111 éves „kistestvére”

Debrecenben a Széchenyi utca 60. szám alatt (a Mechwart mellett) a zöldülő fák mögött egy gyönyörű épület csodálható meg a túloldalból vagy a kerítés tövéből. Ott működik a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium, s ez az intézmény a honlapján található bemutatkozás szerint 2023-ban volt éppen 120 éves.

A Széchenyi utca 60. szám alatt pompázó iskolaépület 2024. április 7-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ebből a múltidézésból az is megtudható, hogy a hallássérült gyermekek oktatása Debrecenben 1903 októberében kezdődött. A tanítványok száma néhány év alatt igen megnőtt, emiatt készült el 1913 szeptemberére az intézmény elhelyezésére épített gyönyörű palota. Szintén különlegesség, hogy az épületet ugyanazok a nagyszerű építészek tervezték, mint az ezt követően megvalósuló csodás palotát, a város jelképévé lett Aranybika SzállodátHajós Alfréd és Villányi Lajos! A Széchenyi utcai főépületet nemrég renoválták, úgyhogy arra járva most igazán érdemes felpillantani rá...

A Széchenyi utcai aszimmetrikus iskolaépület jobb oldali saroktimpanonja. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Hasonló összeállításaink sok fotóval:
A Széchenyi utcai főhomlokzat a kapu vonalában. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése