Keresés ebben a blogban

2024. április 8., hétfő

Lebontották a debreceni „Indiana Jones-hidat”

A Déli sori „Indiana Jones-híd” 2023 tavaszán a Volán-telep felől. Itt 12,3 méter magas volt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyik legextrémebb építménye az Ispotály nevű városrész mellett, a Déli soron állt. Ez egy olyan felüljáró volt, ami az egyik épület harmadik emeletéből nyúlt ki, átívelt a Nagyállomás sínjein, majd pedig a távoli túlsó végén a teher-, illetve rendező pályaudvarra lehetett lejutni (és vissza). A 2024. április 7-i ottjártunkkor döbbenten tapasztaltuk, hogy a szerkezet eltűnt, ugyanis, mint a helyiektől megtudtuk: a hidat 2-3 hete lebontották. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az első képen látható épület már a híd nélkül, 2024. április 7-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az eredetileg szociális és öltözőépületként funkcionált ház a MÁV dolgozóinak készült 1970-ben, ahogy a felüljáró is. A híd tette lehetővé a munkások közlekedését onnan a műhelyekhez és vissza – tájékoztatott anno a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A vékony oszlopokon álló híd nyílása csaknem 108 méter volt; a magassága az épületnél 12,3 méter, a vágányok felett pedig 7,9 méter.

A 108 méter hosszú felüljáró a Salétrom utca felől, 2023. május 8-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Olvasónk, Sándor László a korábbi Facebook-posztunkhoz tett hozzászólásában leírta: „A vasúti dolgozók ott járnak át dolgozni, az épületben vannak az öltözők, és ott mennek át a munkahelyükre dolgozni a mozdonyvezetők, krampácsolók, kocsivizsgálók és szerelők, akik javítják ott a vonatokat.”

Ilyen volt alulnézetben a felüljáró. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Szarka Imre olvasónk 1976 és 1986 között mindennap közlekedett rajta. Arra a kérdésünkre, hogy nem félelmetes-e a hídon menni, amikor alatta megy a vonat, Szarka Imre ezt írta: „Az nem, de ha sokan mennek rajta és egy ütemben lépnek, kissé oldalazva képes belengeni. Anno fiatalon belengettük párszor, mikor jöttünk az ebédelésből vissza a műhelybe. Az irodista lányok rögtön nem mertek rajta tovább menni. Jó poén volt. Kaptunk is a művezetőnktől. De volt, hogy ő is köztünk volt, így nem volt tragédia a bünti. Fiatalos hülyeség volt.” Nos, a híd immár nincs többé.

A híd a bal felső sarokban csatlakozott az épülethez. Fotó: © Debreceni Képeslapok (2024. IV. 7.)


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése