Keresés ebben a blogban

2024. május 23., csütörtök

Debrecen 1977-ben, 15 színes retro képen

A Petőfi tér látképe. Fotó: Pathó Sándor

Debrecenről 1977-ben is kortörténeti értékű prospektust jelentetett meg az Idegenforgalmi és Propaganda Kiadó Vállalat és a városi tanács. A Pathó Sándor által készített felvételek közül szemezgetve elsőként a korabeli Petőfi térre csodálkozhatunk rá, majd pedig a Vörös Hadsereg útján sárgálló tanácsházára (aminek napjainkban Régi Városháza a neve).


A prospektus képei között az esti Kistemplomban, valamint Kossuth utcában is gyönyörködhetünk.


A páratlan fotográfiák révén egy akkori virágkarnevál is megelevenedik a Sesztina-üzletnél.


A fenti kép jobb szélén álló palotában akkor még fénykorát élte a Hotel Aranybika. A szállodának az előző évben készült el az új szárnya, s ennek egyik szobája szerepel Pathó Sándor alábbi fotóján.


A közeli Kossuth utca nevezetességei közül azt is fontosnak tartották a kiadvány szerkesztői, hogy a tankszobornak is helyet adjanak a színes lapokon.


Vitathatatlan azonban, hogy a Déri Múzeumnak mindenképpen be kellett kerülnie ebbe a Debrecen-ismertetőbe.


A Kölcsey-művközpont 1978-ban nyílt meg, ellenben a Lenin-szobor már korábban is ott állt.


1977-ben már gőzerővel épültek a lakótelepek, így a Vénkerti is. E kolóniákban nemcsak üzletek és rendelők, hanem gazdagon felszerelt játszóterek is szolgálták a családokat.


A kikapcsolódást, természetjárást szolgálta a nagyerdei csónakázó, valamint a strand is.


Akkoriban még a régi strand működött, és tömegek frissültek a víztoronynál lévő medencében is. 


A következő kép is a strandon készült, mégpedig az öltözős főépületnél, amiben fodrász, mozi, értékmegőrző, bazár, újságos, hangosbemondó és tetőnapozó is működött.


A strandon kívül sporteseményekre is özönlöttek az emberek. Ilyen népszerűségnek örvendett a Debreceni Dózsa is, amely Varga István főszereplésével bajnoki címet szerzett, és kupát is nyert.


A fenti fotón, a pálya szélén jól látszik az a plakát, ami Suzi Quatro 1977. augusztus 30-i koncertjét reklámozta. Akkoriban még a Dózsa-kisstadion is több emlékezetes rockbulinak adott helyet, s történetesen a brit énekes-basszusgitáros lady is pont ott lépett színpadra.

Az új Vekeri-tó. Fotók: Pathó Sándor

A koncert hatása sokakban ma is él, ám utána másnap már mégis munkába kellett menni – például a Medicor Művek Füredi úti üzemébe (lásd a következő fotón). Hétvégén pedig irány többek között a Vekeri-tó! Az erdőspusztai paradicsom akkor még nagyon új volt, hiszen 1976. április 30-án adták át. Viszont azonnal belopta magát a debreceniek és a távolabb élők szívébe...



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nyitóképünk teljes méretben. Fotó: Pathó Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése