Keresés ebben a blogban

2024. január 30., kedd

A 60-as évek eleje a Kossuth utcától a Szoboszlói útig

Debrecen belvárosa mellett a Szoboszlói út és az Egyetem tér 1960-as évekbeli hihetetlen látványára is rácsodálkozhatunk a Fortepan debreceni kollekciójában most közzétett felvételeknek köszönhetően.

A Vörös Hadsereg útja és a Kossuth utca kereszteződése 1961-ben. Fotó: Fortepan / Vozárik Edit

Az első képen rögtön a Vörös Hadsereg útja és a Kossuth utca sarkán ámuldozhatunk a vörös csillag, a villamos típusa, a szélen lévő sín, a növények és az emberek öltözetei láttán is. A következő, 1962-es felvétel szintén a főutcán készült, de a mai Szent Anna utcai sarkon, ahol a mostani bankszékház helyén még az Arany Angyal Patika állt. A középen lévő, 2023-ban 70 éves irodaházban napjainkban is működik a kedvelt páternoszter. A kép bal oldalán az akkor újonnan átadott Hajdúsági Áruház fehérlik.

A Hajdúsági Áruház, a Hangya-ház, az új megyeháza és az Arany Angyal a főutcán. Fotó: Fortepan / Szánthó Zoltán, 1962

Fortepan debreceni kollekciójában közzétett hatvanas évekbeli felvételek készítői a Szoboszlói útra is ellátogattak, ahol a 6. számú AKÖV (Autóközlekedési Vállalat) akkori arcát is megörökítették. A környék másik híres létesítménye a Debreceni Kefegyár volt.

Szoboszlói út, előtérben a Keleti sor torkolata, szemben a 6. számú Autóközlekedési Vállalat bejárata
(később Volán telephely). Fotó: Fortepan / Uvaterv, 1961

Összeállításunk végén a szépséges régi Egyetem teret és a Kossuth Lajos Tudományegyetemet (KLTE) idézzük meg. Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy témajavaslataikat, régi és friss képeiket küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

A Vörös Hadsereg útja és a Kossuth utca kereszteződése 1961-ben. (Nyitóképünk teljes méretben.) Fotó: Fortepan / Vozárik Edit

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az Egyetem tér és a KLTE látképe a Tanácsköztársaság útjáról. Fotó: Fortepan / Schermann Ákos, 1969

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése