Keresés ebben a blogban

2023. november 23., csütörtök

Hajdanvolt csodaszép telek – a Ti archív képeiteken

A Debrecen történelmét lélegzetelállítóan dokumentáló családi kincsestárak kifogyhatatlan ábrázolásai között a régi telekről is meseszép felvételek maradtak fenn.


Ezek közül a Debreceni Képeslapok olvasói is sok-sok relikviával örvendeztetik meg a közösség tagjait. Mostani válogatásunkban elsőként az orvospalota havas arcában gyönyörködhetünk a Vekerdi Károlytól kapott fotográfiának köszönhetően.

1936 gyönyörű tele a Szent Anna Székesegyháznál. Fotó: Fortepan / Fóris Gábor, Vastagh Miklós hagyatéka

A legfelső képen megcsodálható nagy hó is a II. világháború előtt hullott, hiszen a kép készítésekor Tisza István szobra is az eredeti helyén állt még.

Nagy Ferenc 1940-es alkotása a Pacsirta utcáról. Repró: © Debreceni Képeslapok

Nagy Ferenc festőművész a behavazott Pacsirta utcát is megörökítette, lásd a fenti színes képen.


Lenyűgöző a Kálvin téri Emlékkert 1894-es ábrázolása is (lásd fent), amelyet Mirkovszky Géza alkotott. Alább hasonló szép jelenet ugyanonnan, de már fotón:

A fotót a malomparki postán bemutatott bélyeg- és képeslap-kiállításon repróztuk

A következő felvételen pedig a Vértessy-kastélyra csodálkozhatunk rá; a gyönyörű birodalom fénykorát idéző képet Vértesi Ferenctől kaptuk. Köszönjük szépen!


Nagyszerű hely volt a nagyerdei Békás-tó is, ahol telente vígan és ingyen lehetett csúszkálni a jégen a kis fahíd körül. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Vekerdi Károly a millió értékes posztja között a Csokonai Színház egy fantasztikus téli arcát megörökítő kópiával is meglepte olvasóinkat. Köszönjük ezt is! 


2012-ig telente a Csónakázó-tó jege is igen vidám és nagy élet kedvelt terepe volt. Ennek emlékét őrzi az alábbi felvétel. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Az eddigi képekből az is kirajzolódik, hogy a múlt évezredben a telek is mások voltak, mint ma.


Következő jelenetünk Debrecen egyik kis utcájának havas hangulatát idézi fel.
Fotó: © Soós Katalin, Debreceni Képeslapok


És íme még egy pazar pillanat a téli csónakázóról: jéghokisok kergetik a korongot az Újvigadó előtti jégpáncélon. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Ha tél, akkor karácsony és fenyővásár. Az alábbi képeslap tanúsága szerint anno ünnepi fát is árultak a Nagytemplom előtt. Az üdvözlőkártyát ,,László Mrvay" küldte, köszönjük.


A Benedek-könyvtár és a helytörténeti fotótár tárlatán is repróztunk egy meseszép jelenetet. Dobi Oláh István rajzán a behavazott Széchenyi utcára ismerhetünk rá 1936 teléről. Repró: © Debreceni Képeslapok


További régi téli felvételeinkben idelátogatva gyönyörködhetsz.

Az Oláh Gábor utcai műjégpálya 1979-ben. Fotó: Helytörténeti fotótár


A havas Piac utca 1902-ben. A fotót a malomparki postán bemutatott bélyeg- és képeslap-kiállításon repróztuk

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Karácsonyfa-díszítés az Újkerti lakótelepen. Fotó: ÚÁMK, 1986

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése