Keresés ebben a blogban

2024. május 29., szerda

Immár 70 éve kezdték építeni a debreceni Új élet parkot

A régi Libakert. Fotó: Bajkor József.

Debrecen első lakótelepéről (ami még nem paneles), a Libakert városrész helyén kialakított Új élet parkról is muzeális képeken ámuldozhatunk a Hajdú-Bihar képekben című albumban, amit a megyei tanács, valamint a debreceni és a hajdú-bihari művelődési központ adott ki 1970-ben. A pazar képeskönyv szerint a lakótelepet 70 esztendeje, 1954-ben kezdték építeni. A fenti képen a bolgárkertészeteiről is híres Libakert kis házai mögött az egykori István-gőzmalom is kirajzolódik. Az alábbi fotón pedig a letarolt Libakert és az Egyetem sugárút (akkor Tanácsköztársaság útja) már felhúzott házsorai láthatók.

A lebontott Libakert. Fotó: Járai Rudolf

A következő képen még egy régi gémeskút is szerepel az építkezés és a daru előterében. A Hungarian News Service utolsó fotóján a szomszédos, hajdani Március 21. tér és az egykori katonaszobor helyére emelt Proletár szobor elevenedik meg. A libakerti városrész történetét és az Új élet park építését részletesen és sok különleges régi képpel ebben az összeállításunkban mutattuk be.

Egy utolsó gémeskút. Fotó: Süli Andor


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A szomszédos Március 21. tér. Fotó: HNS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése