Keresés ebben a blogban

2024. május 31., péntek

Ma 44 éve volt az első „újkori” debreceni nagyvásár – nem is akármilyen gyönyörű környezetben

Debrecenben a tavaszi és őszi kirakodóvásárok a Böszörményi úton zajlanak, korábban azonban sokáig teljesen más helyszínek adtak otthont ezeknek az újkori forgatagoknak. A korabeli sajtóhírek szerint az első ilyen nagyvásár 1980. május 31-én és június 1-jén zajlott a nagyerdei Ady úton. Ez kiváló helynek bizonyult abból a szempontból, hogy ott volt a csónakázó, az állatkert, a stadion és a vidámpark, akárcsak az Újvigadó is.

Tavaszi nagyvásár az Ady úton. Fotó: HBN

Amiatt azonban mégse lehetett sokáig itt folytatni, hogy a tömeg sok kárt okozott a Nagyerdőnek. Végül az utolsó nagyvásár 1985. október 5–6-án volt az Ady úton. Erről a helyszínről és a többiről is elmondható, hogy sok terméket a boltinál olcsóbban lehetett beszerezni, és a hagyományos kézműves portékék jellemezték a kínálatot. A látogatókat körhinta, céllövölde, mosdó és büfépavilonok is szolgálták. A következő, 1986 májusi nagyvásár forgataga már a Csapó utcán hömpölyöghetett a Tóthfalusi tér (mai Dósa nádor tér) és a Rákóczi–Burgundia utca között. Hamarosan ez a helyszín is tarthatatlannak bizonyult, például a lezárások miatt. A Csapó utcán 1988 októberében volt az utolsó Mihály-napi nagyvásár, 1989. május 6–7. óta pedig a Böszörményin és a környező utcákban zajlanak a tavaszi és az őszi nagyvásárok. Sokak bánatára / örömére az utóbbi években több is elmaradt, s az önkormányzat ismét új helyszínt keres a nagyvásároknak. A 2024-es vásárról itt írtunk sok fotóval.

Tavaszi nagyvásár az Ady úton. Fotó: Hajdú-bihari Napló


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése