Keresés ebben a blogban

2024. május 25., szombat

Ma 94 éve adták át a debreceni Déri Múzeumot

Debrecen egyik fő jelképe. Fotó: © Debreceni Képeslapok.

Debrecenben a Déri Múzeum neobarokk épületének és az előtte fekvő díszparknak a területén korábban fűvészkert volt, s ott csillogott előzőleg a legendás Pap-tava is. A múzeum és a tér építését 1928-ban Zöld Sándor polgármester-helyettes is lefotózta, a felvételt pedig Horváth Eszter osztotta meg az olvasóinkkal a családi archívumából. Mai fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A múzeum és a tér építése, 1928. Fotó: Zöld Sándor

A Déri tér ma már az egyetlen süllyesztett parkunk (miután párját, a „Liszt téri” parkot átépítették).

A Krisztus-trilógia. Repró: © Debreceni Képeslapok

Az immár a teljes Munkácsy-trilógiának is otthonául szolgáló intézményt 1930. május 25-én nyitották meg (Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján), az új botanikus kertet pedig a Nagyerdőben, az egyetem mellett alakították ki.

Koppay József festményén Déri Frigyes. Repró: © Debreceni Képeslapok

Borsos József által tervezett Déri tér azonban ma is olyan szép, mint egy arborétum, s ráadásul csodás szobrok és más kompozíciók is díszítik.

Az Ecce Homo! Fotó: HBMIH, 1965

A Déri tér öreg tölgyfája. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az egykori fűvészkertnek van egy szép emléktáblája a Református KollégiumReformátus Kollégium falán. Érdemes elolvasni. Ugyanakkor az alapító Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel 1907-es emlékműve a szomszédos Perényi utcában áll (de a botanikus kerti kis tónál  is van szobruk.)

A Pap-tava emléktáblája. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A lenti képeslap azt is kiválóan illusztrálja, hogy milyen szép a Déri tér, valamint azt, hogy annak idején eggyel több körsétány futott rajta. Dr. Nagy Lajos gazdag ügyvéd síremlékét (mely a Dobozi-temetőben volt) a Déri téri, mai református levéltár homlokzatában állították ki a temető bezárásakor.

Dr. Nagy Lajos síremléke. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az egykori Pap-tavát idéző süllyesztett parkban jól megférnek egymás mellett a franciás eleganciával kanyargó növényszigetek és az angolos természetességgel viruló, ősi növények.

A Déri tér 1968-ban. Fotó: Horváth Zoltán

A városi és a Déri Múzeum részletes története, valamint Déri Frigyes életútja idelátogatva olvasható, ugyanakkor videónk erről a gyönyörű helyről itt csodálható meg.

A Déri téri Szent István-dombormű. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Menyhárt József rajza. Repró: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése