Keresés ebben a blogban

2023. június 19., hétfő

A főtéren csillog a debreceni belváros kicsinyített mása

Debrecen belvárosát ábrázolja kicsiben az a köztéri kompozíció, amit 2023. június 17-én lepleztek le. A mű nemcsak turisztikai érdekesség, hanem a gyengén látók és a vakok tájékozódását, a debreceni épületekkel való ismerkedését is segíti. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az alkotást úgy helyezték el, ahogyan a valóságban is elterül a belváros. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Kossuth téren elhelyezett, Tapintható láthatatlan című szobrot a Rotary Club Debrecen állíttatta.

A főtér és a Kálvin téri üzletház kicsinyített mása és az igazi környezetük. Hol a Kossuth-szobor? Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Budapesten és Egerben is látható hasonló művek debreceni párját Lestyán-Goda János szobrászművész készítette. Neki nem ez az egyetlen műve Debrecenben, hiszen a Piac utca és a Hatvan utca sarkán álló Szabó Lőrinc-szobrot, valamint a Hal közben lévő halszobrot is ő alkotta.

Az Aranybika és az előtte lévő szökőkút. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A 2023. június 17-én átadott művön a Kistemplom, továbbá az Aranybika és természetesen a Református Kollégium is megcsodálható.

A Református Kollégium kicsinyített mása a kompozícióban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Nagytemplom, a püspöki palota és a Református Kollégium a bronz terepasztalon, Kossuth-szobor nélkül. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Helyet kapott az alkotáson a Nagytemplom, valamint a pöspöki palota, a Simonffy-sarki bérpalota és a Déri Múzeum kicsinyített mása is, ahogyan például a MÁV-székház és a Régi Városháza makettje.

A püspöki palota épületegyüttese egy közeli felvételen, a háttérben a Déri Múzeummal. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Piac és a Simonffy utca sarkán tündöklő iker bérpalota miniatűrben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A kompozíció a főtéri Kossuth-szobor mellett helyezkedik el, és immár bárki bármikor és díjtalanul gyönyörködhet benne és a rajta megformált nevezetességekben.

Olvasói kérésre íme az, hogy arányaiban mekkora az új kompozíció. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Kitekintő az összehasonlítás kedvéért: ilyen a mini Eger a hevesi város főterén. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése