Keresés ebben a blogban

2023. december 1., péntek

A Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban

A három monumentális, lenyűgöző kompozíció. Fotó: Déri Múzeum

A debreceni Déri téri Déri Múzeumban találhatók Munkácsy Mihály festőművész (1844–1900) bibliai témájú, nevezetes alkotásai, melyeket Munkácsy- vagy Krisztus-trilógiaként ismer a közönség.

A Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festmény (1881) a Déri Múzeum képeslapján. Fotó: Lukács Tihamér

A Mester elsőként a Krisztus Pilátus előtt című képet festette meg, 1881-ben. Ezt követte 1884-ben a Golgota, végül pedig az Ecce Homo című alkotását fejezte be, 1896-ban. Ez a három mű és a Déri Múzeum ma olyan jelképe Debrecennek, mint a Nagytemplom, valamint az Aranybika!

A Golgota (1884) a Déri Múzeum 1993-as képeslapján (részlet). Fotó: Hapák József

A róluk készített képeslapok fotóit – az iménti sorrendben – a debreceni Lukács Tihamér és Hapák József, valamint Schiller Árpád készítette, a kiadójuk pedig a Déri Múzeum, illetve a Képzőművészeti Alap. Ebben a cikkünkben az is felidézhető, hogy milyen volt a Munkácsy Terem, amikor még csak az Ecce Homo tartozott a Déri Múzeum tulajdonába.

Az Ecce Homo! című Munkácsy-festmény (1896) a Képzőművészeti Kiadó 1985-ös képeslapján. Fotó: Schiller Alfréd


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok  fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Golgota 1993. augusztus 19-i átadásának meghívója. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése