Keresés ebben a blogban

2023. december 20., szerda

Az 1966-os, Első Debreceni Virágkarnevál

Debrecen 1966. augusztus 20-án rendezte meg az első újkori országos virágkarnevált. Ennek a történelmi fesztiválnak a képei közül szemezgetünk a kedves olvasónk, Szilágyi Bence által rendelkezésünkre bocsátott reprodukciók felhasználásával.

A mérföldkőnek bizonyult parádé résztvevői annak idején még a Kálvin térről vonultak a Péterfia utcán át az akkori Nagyerdei Stadionba, az érdeklődő ünneplők sorfalai között.


Az 1966-os, első Debreceni Virágkarnevál nagydíját a Debreceni Kertészeti Vállalat Nagytemplomos kompozíciójának ítélte a zsűri (lásd a cikk legfelső felvételén).


A Miskolci Kertészeti Vállalat virágkocsija a második és a harmadik díjat is elnyerte (ez a harmadik képen csodálható meg). A bronzérmesek a szombathelyi kollégáik lettek (lásd a fenti fotón).


A fenti reprón a nyíregyházi kertészet karneváli alkotása látható (IV. díj), míg az alábbi kép a gyöngyösi csapat világbékét szimbolizáló, ötödik helyezett kreációját örökítette meg:


A parádé virágkompozícióit többek között középiskolások kísérték, akik dekoratív dresszekben tündökölve, különféle akrobatikus, illetve táncos attrakciókkal szórakoztatták a közönséget.


A kategória első és második díját a helyi Fazekas-gimnázium karneválozóinak ítélte a zsűri.



A ma is tartó virágkarneváli sorozat főpróbájának tekinthető, 1966-os, első fesztiválon a kategória harmadik helyét a Bethlen Gábor technikum szerezte meg, a negyedik és a különdíjas pedig a Csokonai-gimnázium csoportja lett.


A kedves olvasónktól, Szilágyi Bencétől kapott albumreprodukciók tanúsága szerint a szervezők azt is elhatározták, hogy lesz folytatás. Ez a következő nyáron, 1967. augusztus 20-án már meg is valósult.

Hasonló összeállításaink sok szép régi képpel:

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése