Keresés ebben a blogban

2024. március 8., péntek

A volt debreceni Szalag- és Zsinórgyár szép termékei

A debreceni üzemben készült 1977-es és 1984-es könyvjelzők felső részei. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyik híres üzeme volt a Bethlen utcán 2005-ig a Szalag- és Zsinórgyár debreceni telepe. Soós László leírása szerint a Bethlen utca 32. szám alatt termelő Debreceni Első Szalagszövőgyár Rt.-t a cégbíróságon 1907. március 16-án jegyzezték be. A gyár neve 1911-ben Debreceni Első Lámpabél- és Szalagszövőgyár Rt. lett. A gyár az alapítása óta üzleti kapcsolatban állt az osztrák Zerkowitz céggel, amely 1916-ban vette át a céget.

A debreceni üzemben készült 1977-es és 1984-es könyvjelzők. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A vezetésben bekövetkezett változást a termékválaszték bővítése követte. A továbbra is 40—50 munkást foglalkoztató vállalat csipkét, paszományt, zsinórt, szegélyt és szalagot állított elő évi 250 ezer korona értékben. A vállalat lebontott épületeinek helyén már régóta egy parkoló üzemel, ám nekünk birtokunkban van a hajdani gyár két gyönyőrű terméke: színes 1977-es és 1984-es könyvjelzők.

A debreceni üzemben készült 1984-es könyvjelző részlete. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ezeken a praktikus kis dísz- és használati tárgyakon Debrecen akkori fogaskerekes címere, valamint Hortobágy népviselete is megjelenik a főváros és más magyar települések jelképei között. A 40 évvel ezelőtti naptáron az is felfedezhető, hogy 1984-ben például a nőnap csütörtön volt, húsvét pedig április 22-én és 23-án. Március 15. akkor még nem volt munkaszüneti nap, ellenben a „felszabadulás ünnepe” igen – lásd összeállításunk utolsó fotóján...

A debreceni üzemben készült 1984-es könyvjelző részlete Debrecen-címerrel. Fotó: © Debreceni Képeslapok

További múltidézéseink debreceni gyárakról:
A debreceni üzemben készült 1977-es és 1984-es könyvjelzők középső részei. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A debreceni üzemben készült 1984-es könyvjelző. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése