Keresés ebben a blogban

2024. április 6., szombat

A Nagyerdő legpatinásabb épülete: a Régi Vigadó

Az 1826-ban megnyitott nagyerdei fürdőház és vigadó főhomlokzata. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyik évszázados pihenő- és szórakozóhelye a nagyerdei Régi Vigadó, mely 1826-ban nyílt meg a közönség előtt. A tetszetős, klasszicista létesítményt az a Povolny Ferenc építette, aki a 2023-ban 190 esztendős hortobágyi Kilenclyukú hidat is megalkotta. Régi képeslapot itt mutatunk róla.
Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Régi Vigadó emléktáblája „Pavolny”-ként örökítette meg az építészt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Régi Vigadó évek óta zárva van, csak a Békás-tó felőli büféje és a külső terasza működik. Pedig korábban igen nagy élet volt itt zenés-táncos mulatságokkal, esküvőkkel, érettségi találkozókkal, és a strand látogatói és a kirándulók közül is sokan betértek a belső kerthelyiséggel is rendelkező vigadóba.

A nagyerdei Régi Vigadó külső terasza a Medgyessy sétány felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Emlékeztetünk arra is, hogy a Napló 1970 májusi cikkében (melyet az Újvigadó megnyitása alkalmából közölt) egy döbbenetes információ olvasható: lebontják a Régi Vigadót. Ez szerencsére nem történt meg, s a patinás létesítmény ma is áll. Sőt, túlélte az Újvigadót is, mivel azt viszont sajnos lebontották.

A Hajdú-bihari Napló 1970 májusi cikke konkrétumként írt a Régi Vigadó lebontásáról

A város polgárai mellett gyakori vendég volt az erdőben a csapatával Debrecenben állomásozó báró Simonyi József ezredes. A városból kivezető sétányt, a róla elnevezett mai út fáit az óbester ültette ki a huszárjaival.

A nagyerdei Régi Vigadó egy közelebbi felvételen, 2023. május 19-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Hasonló összeállításaink régi képekkel:
A Régi Vigadó timpanonja Debrecen címerével. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Régi Vigadó egyik szép fali lámpája a boltíves árkádon. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése