Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 14., hétfő

A IX. Debreceni Virágkarnevál (1974)

Debrecen az 1966-ban elkezdett virágkarneváli sorozat részeként 1974-ben már a kilencedik fesztivált rendezte meg. Ennek képes emlékei közül elsőként a Bakó Irén olvasónktól kapott fotót tesszük közzé.

Az 1974-es virágkarnevál vállalati 1. díjas kompozíciója, a MÁV Járműjavító és a Hajdúszováti Lenin TSZ virág-gőzmozdonya.
A képet Bakó Iréntől kaptuk a családi archívumukból, köszönjük szépen!

A relikvián a MÁV Járműjavító és a Hajdúszováti Lenin TSZ kategóriagyőztes kocsija szerepel, ami az első gőzmozdonyt elevenítette meg. A következő fotón ugyanez látható a Vörös Hadsereg útján, a Főnix Rendezvényszervező Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. 2009-es „A 40. Debreceni Virágkarnevál jubileumi kiadványa” című könyvéből reprózva.

A vállalatok kategória nyertese: a Járműjavító és a hajdúszováti téesz mozdonya a Kistemplom előtt. Fotó: Főnix Nkft.

Az iskolák mezőnyében a Fazekas-gimnázium kompozíciója lett az első helyezett – lásd az alábbi montázs jobb alsó felvételén. Erről a Főnix Rendezvényszervező Nkft. 2009-es jubileumi albuma így fogalmaz: „Egy teaházat mintáztak meg, amely vietnami barátaink békés életét szimbolizálja”.

Ízelítő az 1974-es fellépők közül, a Főnix Nkft. 2009-es „A 40. Debreceni Virágkarnevál jubileumi kiadványa”-ból reprózva

A szép képeskönyvben Debrecen virágkocsijai is megcsodálhatók. Utolsó jeleneteinken a nyitókocsi készítését idézzük meg, majd ugyanez látható a Simonyi út közönség sorfala előtt vonulva.

Az 1974-es virágkarnevál debreceni nyitókocsijának készítése. Fotó: Főnix rendezvényszervező Nkft.


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Bem tér 1974-ben, a virágkarnevál debreceni kocsijával és ünneplőkkel.
A képet Bakó Iréntől kaptuk a családi archívumukból, köszönjük szépen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése