Keresés ebben a blogban

2024. január 4., csütörtök

Debrecen a fotózás előtti régi szép időkben

Debrecen, a hajdani cívisváros tovatűnt utcáira és épületeire csodálkozhatunk rá az 1802-es nagy tűzvész előtti időkből, Szegedi Károly debreceni grafikus, zenész legújabb alkotásainak köszönhetően. 

 Az András-templom és környéke, melyen napjainkban már semmi sem ilyen... Grafika: © Szegedi Károly

A helytörténet-kutató művész kompozícióinak egyik fő motívuma az egykori (Szent) András-templom, valamint annak környéke, amely mai szemmel nézve már szinte felismerhetetlen.


Lélegzetelállító időutazás a Csapó utca és a valamikori Vár utca rekonstruálása is! Az utóbbi helyen állt az a középkori várkastély, ahol Mátyás király is gyakorta időzött, amikor a Hunyadiak birtoka volt Debrecen. Ma itt található a Kálvin téri Udvarház szép épületegyüttese.

A következő grafikán gyakorlatilag a hagymakupolás kistemplom az egyetlen támpont a kép bal felső sarkában. A gyülekezeti hely toronysisakját éppen 115 éve pusztította el egy vihar...


Az alábbi rekonstrukció sok-sok apró épülete a hajdani főutcán sorakozott!

Ekkor még valóban falusias volt a város összhatása. Grafika: © Szegedi Károly

Szegedi Károly a valamikori András-templom (mely a mai Nagytemplom helyén állt) és a Református Kollégium területét az alábbi páratlan módon teremtette újjá a lenyűgöző rajzán:

Nyitóképünk vágatlanul. Grafika: © Szegedi Károly

A grafikus további alkotásai ebben az összeállításunkban csodálhatók meg. Jó múltidézést!

 A mai Széchenyi utca (balról) és az András-templom látképe dél felől. Grafika: © Szegedi Károly


 A bemutatott grafikák alkotója, Szegedi Károly 2022 áprilisában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése