Keresés ebben a blogban

2024. március 28., csütörtök

„Emlékszel” még az 1980-as évek Debrecenére?


Debrecen 40–45 évvel ezelőtti életéről osztott meg képeket az „Emlékszel?” című oldal főként a Főfotó felvételei közül. Ebből szemezgetve elsőként a Vörös Hadsereg útja és a Béke útja sarkára ámulhatunk rá, ahol akkor már nem volt meg az Arany Angyal Gyógyszertár, ám kitelepült a Délibáb Áruház. Beláthatunk a megyeháza udvarába is, ahol repkény fut a patinás falakon. A következő képen a korabeli Petőfi tér, aztán a Nagyállomás 1970-es évekbeli látványa tárul fel.

A még virágos Petőfi tér 1976-ban. Fotó: Emlékszel? / Főfotó

A Nagyállomás látképe az 1970-es években. Fotó: Emlékszel? / BFL

Íme, a nyitóképünk teljes méretben a mai Piac és Szent Anna utca sarkáról:

Élet a Vörös Hadsereg és a Béke útja sarkán, a megyeházánál. Fotó: Emlékszel? / Főfotó, 1984

A sorozat természetesen a Nagytemplom, valamint az Aranybika előtti főteret és a parkját is megörökítette. Utána egy fagylaltárus hölgy köszön ránk Debrecen közelmúltjából.

A Kossuth tér a Nagytemplommal, az Aranybika ablakából megörökítve. Fotó: Emlékszel? / Főfotó, 1976

Fagylaltárus hölgy a főutcán, 1990-ben. Fotó: Emlékszel? / MTI

Az „Emlékszel?” című oldal segítségével a távolsági autóbusz-állomásra is kiruccanhatunk, előtte viszont irány a Hatvan utca, ahol az Unió Áruházra és az OTP-tömbre látunk a posta melletti átjáróból.

A Hatvan utca eleje az Unió Áruház hátsó részénél, 1984-ben. Fotó: Emlékszel? / Főfotó

A távolsági buszállomás az 1970-es években. Fotó: Emlékszel? / Főfotó

Végül felidézhetjük a Hámán Kató útján működött Hajdú Üdítőipari Vállalat Disco italát, valamint a Monostorpályi úti Debreceni Konzervgyár gazdag termékpalettáját. Kellemes időutazást, további képek az „Emlékszel?” című múltidéző oldalon hazánk minden részéről!

A Debreceni Konzervgyár plakátja


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Hajdú-Bihar Megyei Üdítőipari Vállalat plakátja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése