Keresés ebben a blogban

2024. június 16., vasárnap

Ma 35 éve volt Nagy Imre és mártírtársai újratemetése

Debrecenből is sokan vettek részt ma 35 éve, 1989. június 16-án Nagy Imre kivégzett miniszterelnök és mártírtársainak újratemetésén és az azt megelőző óriási ünnepségen a budapesti Hősök terén. A történelmi eseménynek azonban más debreceni vonatkozása is van. Fotók: Fortepan / Kovacsik Tamás

Iván Kovács László temetése 1989. június 16-án az Új Köztemetőben

Az újratemetett hősök között van ugyanis Iván Kovács László is, aki 1930. augusztus 18-án született Debrecenben. A Wikipédia leírása szerint 1956. október 23-án részt vett a Magyar Rádió épülete előtti tüntetésben, majd puskához jutva, az Üllői úton a szovjet tankok elleni harcban. Október 25-én csatlakozott a Corvin közben harcoló ellenállókhoz, s 26-ára már ő volt a vezetőjük. Nagy Imre 28-án fogadta, akitől követelte a többpártrendszer bevezetését, a szovjet csapatok kivonását, valamint az ellenálló csoportokból nemzetőrség szervezését. A felkelők, látva az ország vezetőségének habozását, bizalmatlanok lettek a kormánnyal szemben, és mivel Iván Kovács Lászlóval szemben is, mivel Maléter Pál honvédelmi miniszter feltétlen híve volt.

A Hősök tere az 1989. június 16-i ünnepségen

Iván Kovács Lászlót 1956. november 1-jén leváltották, helyét Pongrátz Gergely foglalta el. Cserébe beválasztották a nemzetőrség létrehozására megszervezett bizottságba. A szovjet csapatok november 4-i támadása után árulónak kiáltották ki (alaptalanul), és letartóztatták. Miközben a Kilián Laktanyába kísérték, mint foglyot, sikerült megszöknie, majd november 10-ig bújkált. November 10-től a szülei alsógödi házába költözött, innen kezdett el szervezkedni a forradalom eszméinek megtartása érdekében. Röpcédulákat készített, tervezte Maléter Pál kiszabadítását, valamint egy illegális „Turul Párt” létrehozását. 1957. március 12-én letartóztatták, majd a Vida Ferenc elnökölte bíróság államellenes szervezkedés vezetésének vádjával kötél általi halálra ítélte. Ezt 1957. december 30-án hajtották végre. A 27 évesen elhunyt Iván Kovács László előtt Debrecenben emléktábla tiszteleg, mely a Péterfia utcai Református Főgimnázium falán található.

A Református Főgimnázium a Vértesi Ferenctől kapott képeslapmásolaton. Köszönjük!


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése