Keresés ebben a blogban

2024. június 21., péntek

Sikerült! Közbenjárásunkra kiásták végre a 10 éve betemetett nagyerdei 120 éves Sesztina-kőpadokat

Az egyik megmenekült 120 éves pad. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A debreceni Parkerdő 2013–14-es átépítésének egyik érthetetlen tette, hogy betemették azokat a patinás kőpadokat, amik a sokak által Titkos-tónak nevezett területen álltak. A Debreceni Képeslapok jelezte a problémát a polgármesteri hivatalnak, azt kérdezve, hogy van-e lehetőség a nevezetes relikviák kiásására és újbóli, méltó kihelyezésére. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Állíttatta a Rotary Club Debrecen. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Egyúttal arról is értesítettük az önkormányzatot, hogy olvasóink között olyan is van, aki felajánlotta az ingyenes közreműködését, fizikai munkáját a rendezés érdekében. Hónapok teltek el, mígnem kedvező változásról (válasz híján) végre a 2024. június 21-i terepszemlénken értesültünk: az egyik kiszabadított kőpadot a költő Tóth Árpád 2024-ben 90 esztendős emlékművénél állították ki, a többi pedig egyelőre az eredeti helyén van, azonban részben már szintén kiásva.

Az egyik paddarab a tónál. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Mindez azért örömteli, mert a szép kőpadok Debrecen egyik jótevőinek, a cívisvárosért nagyon sokat tett Sesztina családnak a síremlékéhez tartoztak eredetileg, és 1905-től a Kossuth utcai temetőben álltak. Sesztina Jenő a családi hamvakat és a síremléket 1936-ban, a régi temető bezárása miatt szállíttatta át az 1932-ben megnyílt Debreceni KöztemetőbeSesztina Jenősíremlék négy kőpadját a városnak adományozta, és azokat a nyaralójukkal, a Nagyerdei körúti Sesztina-villával szemközti erdőrészen helyezték el a kirándulók szolgálata érdekében.

Régi vallomás a támlán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A padok a 2013–14-es átépítésig voltak láthatók és használhatók. Mindez az Oláh Gábor – ugyancsak a közbenjáráunkra rendbetett – mellszobrát is tartalmazó kis téren elhelyezett pad talapzatán is olvasható immár egy fémtáblán. Magazinunkban pedig legutóbb itt mutattuk be a Sesztina-padok gyalázatos állapotát.

A háttérben Oláh Gábor szobra. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az elöl megtisztított és kitett pad. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nagyerdei múltidéző cikkeink sok régi fotóval:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése