Keresés ebben a blogban

2018. június 10., vasárnap

Békebeli

Debrecen főutcája egykoron valóban különféle piacoknak volt a helyszíne, s a vásárok csak a gőz- és elektromos vontatású közlekedés bevezetése után szorultak egyre kijjebb a belvárosból.

A cívisváros meghatározó kereskedői („kalmárjai”) közül sokan nem csak a Piac utcán nyitottak boltot, de azokkal egy épületben, jobban mondva palotában is laktak. A Rickl dinasztia alapítója például anno még ki is lépte a távolságokat, hogy biztosan a főutca középső ingatlanát szerezze meg...

A Piac utca 1907 előtt. A Kistemplomon még toronysisak díszeleg,
és megépült a mai Simonffy utcai ikerpalota is. Reprint: Uropath

A polgárosodásnak is köszönhetően a Piac utca se maradhatott tovább fapallós ingovány. Az első képeslapon, a XX. század elején már szépen lerakott kövek burkolják a Csanak-ház előtti szakaszt, amit az emberek és a lovas kocsijaik meghitt tömege népesít be. Az árnyékok alapján dél lehetett, a sokadalom miatt pedig talán vasárnap.

A következő üdvözlőkártya jó néhány évvel későbbre és az akkor már Ferenc József nevét viselő főutcára röpít minket, hiszen láthatóan megépült a püspöki palota, az Aranybika, valamint a hitelbanki és a Svetits-féle bérpalota is. A villamos mellett autók gurulnak, a legszimpatikusabb azonban sokaknak a négy fasor lehet, akárcsak az azok alá kihelyezett köztéri padok. Az ilyen hangulatú felvételek láttán nehéz elhinni, elképzelni, hogy hamarosan a II. világháború is kitört.

Ez a gyönyörűen beültetett szerkezet az 1960-as évek közepéig uralta a főutcát,
amit akkor Vörös Hadsereg útjának neveztek. Reprint: Uropath

Évszázados időutazásunkat mi más is zárhatná, mint egy napjainkban készített fotó, kb. ugyanonnan, mint az előzőek. Ekkor még jártak az emlékezetes 31-es buszok, viszont távolról se sikerült eldönteni, hogy melyik cég gyártsa a kettes villamosokat... Ezen a képen egyébként az is érdekes, hogy váltók vannak a sínszakaszon – miként persze a legfeltűnőbb az előző képhez képest: a fák hiánya.

Napjaink Piac utcája az egykori Centrum Áruház épületének tetejéről.
Fotó: 
Debreceni Képeslapok

(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.