Keresés ebben a blogban

2024. március 10., vasárnap

Kakaó, kifli a bárpultnál: a Nagyállomás tejivója


Debrecenben évtizedeken át működött a Nagyállomás éjjel-nappali nagy várótermében a tejbár, más néven a tejivó. A „bár” titulust azért kaphatta, mert bárszékeken ülve lehetett fogyasztani. Ez nem önkiszolgáló vendéglő volt, mint a Kossuth utcai (ahol falicsapokból kellett engedni a sárga műanyag bögrékbe a tejet, kakaót, teát stb.), hanem pultosok szolgálták ki a betérőket. Miként az Bauer Sándor 1974-es fotói révén is felidézhető, a Nagyállomás tejbárjában a kínálatot poharas és kimérős tejitalok, sajtok és más tejtermékek, továbbá pékáruk, sütemények, hidegtálak, desszertek, kávé, italok stb. alkották. A Nagyállomás tejivójának falát egy tejfogyasztást népszerűsítő, bocis embléma is díszítette. Itt nem volt kapható tejberizs, rántotta és főtt virsli, mint a Kossuth utcai talponálló tejivóban. (Régi fotók tanúsága szerint egyébként a Piac utcai Régi Városháza épületében is működött tejivó, no meg persze a lebontott Nagyerdei Strand négyméteres medencéjénél is.) 

A Nagyállomás tejivója 1974-ben. Az ablakban egy Bengáli villamos a Petőfi téri fordulóban. Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

A Nagyállomás panorámaablakos váróterme a Petőfi téri villamosfordulóra nézett, és a falak mentén sorakoztak benne a masszív fapadok. A tejbárral szemközti végében kialakított másik, szintén lépcsős emelvényen ugyancsak egy vendéglátóegység üzemelt. Ebben a tágas helyiségben is, mint akkoriban mindenhol, lehetett dohányozni is, következésképpen a gomolygó füst is hozzátartozott a váróterem hangulatához. „Természetesen” sajnos ma már ezek a presszók, sőt a váróterem sincsenek meg: a tejivó és a szemközti italbolt régen megszűnt, a váróterem pedig nem működik. A területéből leválasztott kisebb részeken különféle boltok működnek, ahogyan az egykori Resti helyiségeiben is.

A Nagyállomás tejivójának falát egy tejfogyasztást népszerűsítő, bocis embléma is díszítette. Fotó: Fortepan / Bauer Sándor


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Nagyállomás tejivója 1974-ben (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

Vendéglátós múltidézéseink sok régi képpel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése