Keresés ebben a blogban

2024. március 3., vasárnap

A Kálvin tér, Csapó, fő- és Kossuth utca 1965-ben

Élet az Aranybika főkapujánál és az Ibusz-irodánál Bengáli villamossal és taxival. Fotó: Fortepan / Ladinek Viktor

Debrecen 1965-ös arcairól tett közzé retro képeket a Fortepan debreceni kollekciója, mégpedig Ladinek Viktor adományának köszönhetően. Ebből szemezgetve, a felső képen az Aranybika előtti nyüzsgés elevenedik meg vélhetően egy ötös villamossal (a teljes fotót lásd a cikk végén). A következő felvételen az Aranybikának hátat fordítva feltáruló akkori jelenetben gyönyörködhetünk, minden bizonnyal ugyanazon az esős napon.

A Vörös Hadsereg útja a Csapó utca torkolatánál, az Aranybika felől. Fotó: Fortepan / Ladinek Viktor, 1965

Az iménti kép a Csapó utca elejét mutatja a korabeli hatos villamossal, az alábbi fotón pedig már a pár utcával arrébb magasodó, egykori takarékpénztári palota pompázik. Akkor már második alkalommal égett le a sarki tornya, ugyanakkor az előtte zajló építkezés is figyelemreméltó.

A Vörös Hadsereg útja és a Kossuth utca sarka a takarékpénztári palotánál. Fotó: Fortepan / Ladinek Viktor, 1965

Ladinek Viktornak köszönhetően megtudható az is, hogy milyen volt újonnan az a társasház, amelyik a Kálvin tér és a Darabos utca sarkára került Mikolás Tibor tervei eredményeként. Az épület mellett a Vojtina Bábszínház mai székháza áll, amelyik eredetileg az Uránia Mozgó, majd a Hungária Film- és Kamaraszínház otthona volt.

A Kálvin téri új Mikolás-ház és a Hungária Film- és Kamaraszínház (eredetileg Uránia Mozgó). Fotó: Fortepan / Ladinek Viktor, 1965

Az 1965-ös Debrecenről ebben a múltidéző összeállításunkban csodálható meg további sok szép színes retro fotó. A következő felvételen a 10 évvel későbbi Kohászüdülőhöz látogatunk, amikor már elkészült az Újvigadó, aztán pedig megmutatjuk teljes terjedelmében a fantasztikus nyitóképünket...

A Kohászüdülő a csónakázó felől, 1975-ben. Fotó: Fortepan / Ladinek Viktor

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Élet az Aranybika előtt, 5-ös Bengáli villamossal (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: Fortepan / Ladinek Viktor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése