Keresés ebben a blogban

2024. április 2., kedd

Egy debreceni kalmár 170 éves nagyhegyesi kúriája

Debrecen gazdag kereskedői közül többen fektették be a pénzüket a cívisvároson kívül is. Például a Rickl-dinasztia tagja, Rickl Antal Vilmos és a neje, Kis Orbán Johanna (aki a Kis Orbán-családból származott) a Debrecentől 18 kilométerre fekvő mai Nagyhegyesen is vásároltak birtokot. Az ottani kúriájuk – Virányi Zsolt leírása szerint – az 1850-es években épült, vélhetően a családfő tervei szerint.

A nagyhegyesi Rickl Antal Vilmos Könyvtár főhomlokzata 2024 márciusában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Kiserdő út 1. szám alatti, 2008 óta védett és 2010-ben helyreállított épületben ma a község könyvtára működik, míg anno az államosítás után TSZ-iroda, majd általános iskola (a Korom-iskola) kapott helyet itt. Érdekesség az is, hogy Rickl Antal Vilmost ugyanaz az Orlai Petrics Soma festette meg annak idején, mint aki Petőfi Sándort is megörökítette a híres „didergős” képén.

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Orlai Petrics Soma 1852-es festménye Rickl Antal Vilmosról. Reprodukció: Nemzeti Portrétár

Turisztikai cikkeink sok régi és friss fotóval:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése