Keresés ebben a blogban

2024. április 9., kedd

Wolff- és Alföldi-palota, virágpiac, nagyerdei nyaraló, Szent József gimi, ötös fogat... – a Tőletek kapott képeken

A Csapó utca elejének látképe a Vár utca felől, a Dósa nádor térnél. Fotó: © Nicol Barbara Reem

Debrecen régmúltjáról és jelenéről kaptunk Kedves Olvasóinktól ismét klassz képeket. Ezek közül válogatva, elsőként Nicol Barbara Reem felvételén a Csapó utca elejét láthatjuk a Dósa nádor térnél, ahol a Wolff-palota, valamint az Alföldi-palota is szépen kivehető a Dollárházból. Nagy Zoltán a következő régi képeslapot mellékelte hozzászólásban, s a kártyán a Szent Anna utcán pompázó, 2023-ban 120 éves piarista gimnáziumpalota játssza a főszerepet, de a katolikus templom se maradt le. 

A Szent Anna utcai piarista gimnázium és katolikus templom a Nagy Zoltántól kapott képeslapmásolaton

Csurka László a családi fotótárukból csatolta az alábbi jelenetet, amelyen debreceni ötös fogat parádézik. Ha jól sejtjük, a lebontott Aranybika Hotelnél áll, s a háttérben a püspöki palota vehető ki.

Ötös fogat a debreceni belvárosban. Fotó: © Csurka László

Kilátogathatunk a Nagyerdőbe is. Ott előbb Masits István kalauzol el minket a Medgyessy sétány 3. szám alatti egykori városi nyaralóhoz, majd pedig a Farkas Zoltán által megörökített, Szabó Magda sétányon tündöklő tulipánmezőn ámuldozhatunk.

A Medgyessy sétány 3. szám alatti elhagyott, omladozó városi villa. Fotó: © Masits István

A nagyerdei Szabó Magda sétány tulipánszőnyege. Fotó: © Farkas Zoltán

Az egykori Meteor Moziról szóló összeállításunkhoz Deák Gábor osztotta meg a 2019-re felújított létesítmény akkori arcát.

Az egykori Meteor Mozi épülete a 2019-es felújítása után. Fotó: © Deák Gábor

Ismét Nicol Barbara Reem egy fotóját tesszük közzé. Ez is a Csapó utcát mutatja a virágpiaccal, de a zenede irányába. A háttérben még a Dobozi lakótelep, valamint az ottani víztorony is feltárul a Verestemplom mellett. Végül Csobánczy Lászlóné virágos jelenetével zárjuk ezt az összeállítást. 

A Csapó utca látképe a Piac utca felől. Fotó: © Nicol Barbara Reem

Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témaötleteiket küldjék el nekünk publikálás céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

Tavaszi virágok színes kavalkádja. Fotó: © Csobánczy Lászlóné


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése