Keresés ebben a blogban

2024. július 20., szombat

Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza! – 220 éve írta meg Fazekas Mihály a zsarnokság elleni fő művét


Debrecenben található a világ első Ludas Matyi-szobra abban a vidámparkban, ami szintén az irodalmi hős nevét viseli. Az ő humoros története a kiszolgáltatottak és a szegények iránti együttérzésről tanúskodik, amely által az önkény vereséget szenved. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Fazekas szobra a Medgyessyn. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az igazságot tevő Matyi költeményét 1804-ben írta meg a debreceni Fazekas MihályA máig népszerű írás először 1815-ben, Bécsben kalózkiadásban került nyilvánosságra a szerző tudta és akarata ellenére – mégpedig Kerekes Ferenc, a Református Kollégium professzorának mesterkedése révén. Ez felháborította Fazekas Mihályt. Ekkor javította és átdolgozta a kéziratot, és F. M. szignó alatt adta ki 1817 júniusában. A könyvet 36 koronáért árusították, s a bevételt teljes egészében a szombathelyi és a körmendi tűzkárosultak megsegítésére fordították!

Matyi szobra. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Fazekas Mihályt meleg barátság fűzte Csokonai Vitéz Mihályhoz, és a Kollégiumban tanára volt Hatvani István is. 1782-ben kimaradt az iskolából, és beállt közhuszárnak. Galíciában, Lengyel- és Franciaországban is katonáskodott, ám amikor az apja 1796-ban meghalt, lemondott a főhadnagyi kinevezéséről, és hazaköltözött. Sógorával, Diószegi Sámuellel 1807-ben adták ki a Magyar Füvész Könyvet, az első magyar nyelvű növényhatározót Linné rendszere és Földi János elgondolása alapján. Fazekas Mihály 1828. február 23-án hunyt el Debrecenben. A nyughelye a Köztemetőben található: 

Fazekas sírja a köztemetőben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A vidámpark emléktáblája. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése