Keresés ebben a blogban

2024. július 14., vasárnap

Ma 122 éve adták át a debreceni Nagyállomás palotáját


Debrecenben a Tiszavidéki Vasút nevű társaság honosította meg a vonatközlekedést 1857-ben, amikor Szolnok felől Debrecenig megépült a cég első vasútvonala.

Az első indóház a Népkert felől

Később a vasutat továbbépítették, s emiatt alig 40 évvel később már bővíteni kellett az épületet. A tervezéssel Pfaff Ferencet bízták meg. Az új palota 1902. július 14-én nyílt meg. A főkapu körül hatalmas, kétszintes íves üvegfal tündökölt, ami mögött a jegyváltó előcsarnok működött. Az épületet 1944-ben bombatalálat érte, de nem sérült meg helyrehozhatatlanul.

A pályaudvar a Pákozdi Zoltán Károlytól kapott kópián

Mégis az a döntés született, hogy lebontják. A Kelemen László és Sajó István tervei alapján, 1961. augusztus 20-án átadott új komplexumot a régi palota elé építették. Az alábbi albumunk végén található is olyan fotó, amin az új állomás ablakából a régi épület látható.

A felvételt a debreceni postamúzeum kiállításán repróztuk

Szép volt a palota előtti, mediterrán park is. E helynek 1863-tól 1927-ig Népkert volt a neve. Majd csak utána adták neki a Petőfi tér nevet. A mai Petőfi-szobor környékén a II. világháborúig például a Deák és a Hunyadi utcák húzódtak, és ott pompázott a nagy zsinagóga, valamint a Royal Szálloda is.


A fenti képpáron a vasútvonal létrehozásának debreceni évfordulós emléktáblája, valamint egy ritka képeslap idézi a szépséges múltat. Itt pedig akkor a nyílra kattintva a galériánk csodálható meg:


A gyűjtemény képeinek fotósai, forrásai, adományozói: Csokonai Kiadó, Kubinszky Mihály, Ribiczeyné Karalyos Réka Judit, Tanka Gábor, Uropath, Uvaterv / Fortepan, Vasutallomasok.hu, Vértesi Ferenc, Pákozdi Zoltán Károly.

A képet a Debreceni dinasztiák című tárlaton repróztuk


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése