Keresés ebben a blogban

2024. július 29., hétfő

A dicsőbb napokat is megélt debreceni Malév-reptér

Debrecen egyik szellemtanyája a Mikepércsi úton található. Ez az egykori Malév-repülőtér, amit legutóbb 2024. július 28-án látogattunk meg. Fotók, videó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az egykori váróterem. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az epreskerti repülőteret 1946. március 29-tól a Maszovlet üzemeltette, 1954. november 26-tól pedig a Malév. Dr. Moys Péter múltidézése szerint az utolsó belföldi menetrend szerinti repülőjárat éppen a debreceni volt. Ezt 1969. március 15-én szüntették meg, a debreceni repülőtér azonban még évekig a Malév, majd az LRI kezelésében kitérő repülőtérként működött. Az archív fotó forrása: a Méliusz Központi Könyvtárának Helytörténeti Részlege, további régi képek ebben a cikkünkben láthatók.

Li–2-es gép az epreskerti reptéren

Íme videónk erről a kísértettanyáról, ahol az ottjártunkkor millió legyet kellett hessegetnünk a törmelékek, gazok és megannyi hulladék között lépdelve:


Az épület a régi szép időkben nagy váróteremmel, meteorológiai és irányítási irodával is rendelkezett. Olvasóink tanulságos visszeemlékezései erre az összeállításunkra látogatva eleveníthetők fel róla.

Feldúlt iroda. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A hátsó traktus. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése