Keresés ebben a blogban

2024. július 25., csütörtök

Debrecen anno: a virágok, villamosok és paloták városa

A debreceni főutca életteli, izgalmas régmúltjáról és a szintén nyüzsgő „szocialista időkből” bocsátott muzeális képeket a Debreceni Képeslapok rendelkezésére Kedves Olvasónk, Szilágyi Bence.


A fotók közül szemezgetve, elsőként a régi főtér látható villamosra (talán az 5-ös tujára) várakozó emberekkel és parkoló autókkal. A teljes felvétel  az összeállítás végén csodálható meg, előtte azonban még íme, egy gyönyörű képeslap a kereskedelmi és iparkamara palotájáról is.


Az iménti archív képeslapon a Deák utcai nagy zsinagóga tornyai is kivehetők. Szilágyi Bence küldeményei között az egykori Simonyi úti dáliakertész, Török Tibor 1929-es prospektusán és az abban szereplő termékek árain is ámuldozhatunk...


Bőséges volt a választék:


Tovább lépve az időben, két felvonulásos fotóval is megörvendeztette olvasóinkat Szilágyi Bence. E képeken köztisztasági és barneválos dolgozók ünnepelnek fiatalokkal a Vörös Hadsereg útján.


A fenti jelenetet a vármegyeháza (akkor úttörőház) és a Steinfeld-ház foglalja keretbe, és még állt az Arany Angyal Patika. S ne feledjék, a cikk végén még a régi főtér élettel teli jelenetét is megidézzük!


Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése