Keresés ebben a blogban

2017. október 28., szombat

Macskaköves, ódon utcák...

Debrecen helytörténetével foglalkozni nem valamiféle mai hóbortot takar. Hiszen már például 1865-ben is kinyomtattak ilyen dolgozatot, Balkányi Szabó Lajos művét.
(Galériánk a képre kattintva is megnyitható.)


Az emberek és a város korábbi élete tehát mindig foglalkoztatta az utódokat – példa erre az a képeslap- és festménykiállítás is, amit a Déri Múzeum rendezett 1982 nyarán. A gazdag tárlat kollekciójából míves leporellóban mutatott ízelítőt az intézmény a közönségnek és a gyűjtőknek.


Az első másolaton (amit a lentiekkel együtt a prospektusból vettünk) az egykori Royal Szállót ismer-hetjük meg. Az előkelő és jól felszerelt hotel a mai Petőfi-szobor helyén állt, és az 1944-es szőnyeg-bombázásokban semmisült meg. A második kópia már a Dégenfeld téri (mai Dósa nádor téri) kenyérpiac nyüzsgésébe nyújt betekintést.


A fenti felvétel révén a XX. század eleji Piac utcán, az 1900 és 1907 közötti korszak látványán hordozhatjuk végig a tekintetünket. Már megépültek a Simonffy-sarki ikerbérházak, még megvan a Kistemplom kupolája, ám nem épült meg a püspöki palota. Bal szélen a Csanak-ház.


És eljutottunk a macskaköves főtérhez, azon belül pedig a Nagytemplomhoz. Szerencsére a fotón látható épületek közül ma is mindegyik megvan.


Bemutatjuk a prospektus borítóját is, hiszen szép, igényes munkára vall. Mi több, azt is felfedezhetjük rajta, hogy a látképen az Ispotály-templom is szerepel, ami szintén a II. világháborúban semmisült meg.


S végül a brosúra belső szövege, Román Márta tollából. Ezt böngészve, fájó szívvel olvashatunk például a néhai méntelepről és Fehérló Szállóról is – amiknek az archív képeit be is mutatták akkoriban a helytörténet iránt fogékony közönségnek.

DBKL

(Az itt megosztott felvételeket se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.