Keresés ebben a blogban

2024. január 13., szombat

Montázsok az ezerarcú cívisvárosról

A Debrecenről készített fényképek nézegetésének is az egyik legizgalmasabb módja az olyan üdvözlőkártyák forgatása, amiken egyszerre több fotó is szerepel.


Fedett uszoda, a Vörös Hadsereg útja, a Centrum Áruház, Trabantok, zöld padok... és még mennyi, mennyi minden az „átkosból”. Klassz képeslap, s az ára is „jó” volt: 2 Ft 60 fillér + 1 Ft a bélyegért. Ez még egy kisebb vagyon volt 1971-ben! A belvárosból kifelé haladva, íme elsőként a Déri Múzeum, a tanítóképző, a megyeháza és az intézmény Árpád Terme egy tetszetős összeállításban, enyhén cizellált kerettel. (Fotók: Csobaji E. – Hapák J.)


Abszolút belvárosi az alábbi lap is, amin a Nagytemplom, a Református Kollégium, valamint a Nagytemplomban az Úr asztala és a szószék látható. A kártya érdekessége az is, hogy napjainkban is kapható. Fotók: Csobaji E. – Kastaly K.


Viszonylag mai montázs következik, hiszen többnyire az újonnan átadott sétálóövezet szerepel rajta, no meg a gyógyfürdő – pár évvel korábban elkészített – szállodája. Fotók / kiadó: Ars Una Studio.


Maradunk a legújabb kori felvételeknél, s ezen a képeslapon már további elemek is megjelennek: az élményfürdő, a virágkarnevál, valamint az 1956-os emlékmű, a Déri Múzeum stb. Fotók / kiadó: Bros Universal Bt.


Ma már csak emlék a a régi Kossuth tér, az autózás a Vörös Hadsereg útján, valamint a Petőfi téren valaha állt repülős emlékmű is, akárcsak a nagyerdei Újvigadó és csónakázó... Fotók / kiadó: Képzőművészeti.


Ismét egy fotó az Újvigadóról, a szintén lebontott TSZ-üdülőről, továbbá a gyógyfürdő átépített kapurészéről. Fotók: Filep István.


A sztenderdek gyakran feltűnnek az osztott képeslapokon is. Ezen a kiadványon inkább az a szuper, hogy még mindennek a korábbi arcára csodálkozhatunk rá. Fotók: Bányai Á. – Csobaji E. – Tomori E.


A Vekeri-tóról meglehetősen kevés képeslap készült és maradt fenn – ez a kártya azonban rögtön négy képen is bemutatja a kedvelt kirándulóhelyet. A híd akkor még emelt volt, hogy elférjen alatta a Kati kishajó. Az viszont teljes rejtély, hogy a montázs közepére miért tettek egy kakukktojás-NagytemplomotFotók: Csobaji Előd.


Az alábbi ötösön nemcsak a sziklakoszorús szökőkút pompázik (Egyetem tér), hanem rajta van a régi Kölcsey-művközpont is. Sőt, a kerek kép láttán az is kiderül, hogy a főtér átépítése előtt is megvolt már az a liliomfa, ami ma Szabó Lőrinc szobra mögé esik. Sajnos ma már a Petőfi téri egykori szökőkút sincs meg, 2021 decemberében lerombolták a terület átalakítása miatt. A képeslap jobb alsó sarkában a Kohászüdülő látható.


Ezen a piros keretes lapon is mennyi emlék van! Hiszen a betemetett csónakázó-tó régi faladikjai is láthatók, valamint a régi Békás-tó kicsiny hídja, az egykori Nagyerdei Strand, és az Egyetem tér sziklakoszorús szökőkútja is itt pompázik.


S végül, a lenti lapban az is jó, hogy a fellegek közül mutatja a Nagytemplomot és a környékét (a halálkanyarnak is nevezett nagy kanyarral), s ugyanakkor a Kálvin téri bankfiók egykori méhkaptáros, méhecskés üveg-bronz lépcsüháza is felfedezhető még a képek között. 



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése