Keresés ebben a blogban

2023. december 24., vasárnap

A régi Centrum Áruház a Vörös Hadsereg útján

Debrecen egykori legnagyobb és legmodernebb üzletét, a Hajdúsági Áruházat 1962. augusztus 16-án adták át a Vörös Hadsereg útja (Piac utca) 34–36. szám alatti új épületben, amit Mikolás Tibor tervezett. A létesítmény neveként előzőleg felvetődött a Csokonai, a Ludas és a Délibáb is. 

A Mikolás Tibor által tervezett, Piac utcai épületegyüttes 2023 nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A lakásokat is magában foglaló, ötemeletes helyet a többség Centrum Áruházként ismeri. Ezt a nevet 1968-ban vette fel a debreceni kereskedelmi cég is, amikor megalakult a Centrum Áruház Vállalat. A cég ma magántulajdonban van, és Debrecenben a volt Unió Áruház helyén működik.

Csekovszky Árpád 1960-as kerámiamozaikja a volt Centrum Áruház épülete falán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Fortepan az üzlet hőskorában készített képeket osztott meg Szalay Zoltán 1968-as sorozatából. Ezúttal főként közülük válogatunk, plusz a friss felvételeinket is hozzájuk tesszük.

Ezen a képen az áruház szép kerámiaburkolatú oszlopainak egyike is látható. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán, 1968

Az ingatlan történetéről dióhéjban annyi hadd álljon itt, hogy a napjainkban üres üzlethelyiségben az utolsó években az Alexandra Könyváruház működött 2008-tól 2020-ig.

Nyitóképünk teljes méretben, a méteráruosztályról. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán, 1968

A II. világháborúig azonban egy teljesen más épület, a kereskedelemmel és kiadással is foglalkozó „Hegedűs és Sándor” cég gyönyörű palotája pompázott itt (fotóját lásd a cikk végén), majd a palota elpusztulása után a Petőfi Kertmozit is ezen a területen helyezték el ideiglenesen. Ez idézhető fel a következő, hihetetlen fotó segítségével:

1958-as jelenet a lebontott Hegedűs és Sándor palota helyén ideiglenesen lévő Petőfi Kertmozinál. Fotó: Fortepan / Hegedűs Anikó

„Hegedűs és Sándor” rendkívül dekoratív központi székházát szép tornyok is ékesítették, ahogy a közeli Gambrinus köz, valamint a vármegyeháza és a Kossuth-sarki takarékpénztári székház palotáit is. Stílusában és alakjában a szemközti Svetits-palotához illeszkedett, de a református püspöki palota is eszünkbe juthat róla.

Életkép a volt Centrum Áruház hőskorából, a Vörös Hadsereg útján. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán, 1968

„Hegedűs és Sándor” palota helyére emelt új Hajdúsági Áruház színvonalas, modern sítílusú épületegyüttesének jellegzetessége többek között a lábazata, a főhomlokzatát ékesítő kerámiamozaikja, valamint a Piac utcai homlokzatdekorációi. A falfelület ugyanis mértani formák, színek, ki- és beugrók teszik mozgalmassá. Az emeletre kétágú panorámalépcső vezet, míg a belső csarnokokat gyönyörű kerámiákkal burkolt, nagy, színes oszlopok is díszítették.

Életkép a volt Centrum Áruház hőskorából, a Vörös Hadsereg útján. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán, 1968

Kotricz Tünde leírása szerint a kerámiákat Mészáros Géza, Garányi József, Majoros János és Csekovszky Árpád készítette. Ezeket érthetetlen okból lefedték, amikor a helyiségeket átalakították az új bérlő, a könyváruház számára. Mikolás Tibor szintenként egyterűnek alkotta meg az áruházat, ezáltal a vásárlók beláthattak szinte minden áruféleséget, melyek skálája a kisebb eszközöktől a ruha- és cipőféleségeken át a háztartási gépekig terjedt. Aki frissülésre is vágyott, betérhetett az emeleti büfébe.

Életkép a volt Centrum Áruház hőskorából, a Vörös Hadsereg útján. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán, 1968

Az üzlethelyiségnek remélhetőleg hamarosan lesz új bérlője. Addig is, arra járva, érdemes előítéletektől mentesen felpillantani rá a túloldalból és a közeléből is!

Az épület jellegzetes lábazata a Piac utcán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Centrum Áruház volt épületegyüttese és a környezete 2023 nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Centrum Áruház helyén állt Hegedűs és Sándor palota a szemközti Svetits-palotához hasonlított. Forrás: Múzeum Digitár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése