Keresés ebben a blogban

2024. március 1., péntek

Lépcsős, Rock Tanya, Pillangó... – a talponállós, melós időktől a bontásig + hihetetlen képek, emlékek Tőletek

A debreceni Bartók Béla út hajdani vendéglőjéről, a Lépcsős Kocsmáról kaptunk remek képet Kedves Olvasóinktól, Szőkéné Major Erzsébettől. Leírása szerint a felvételen a vendéglő belseje 1940 körül látható, amikor a Buglyó család tulajdona vagy bérlete volt. Az utcát egyébként 1948-ig Pozsonyi útnak nevezték. Összeállításunkban egy korábbi cikkünk megosztásához érkezett hozzászólások közül válogatunk a Lépcsős / Rock Tanya múltja kapcsán.

A Lépcsős ivója 1940 körül, amikor a Buglyó család üzemeltette. A kópiát Szőkéné Major Erzsébettól kaptuk, köszönjük!

A létesítményről Oláh Tóth Adrienn így fogalmazott: Sose felejtem el, mikor még a Bartók Béla úton laktunk, ha édesapám elvitt magával a Lépcsősbe, a hallgatásomért cserébe kólát és kapucínerszeletet kaptam. Pásti Lajos hozzászólása: Mint lépcsős kocsma úgy nagy forgalmú hely volt, meló után általában tele volt, és jó hely volt, a Rock kocsma egy elhalt próbálkozás volt, nem is volt hosszú életű, mára már csak emlék! Kosztin János felidézte: Még a 70-es években fagyi is volt a Lépcsősben.
Kiss Endréné arra is emlékeztetett, hogy a törzsközönség valamikor Hétlépcsősnek hívta. Ugyanakkor Kiss Lajos leírta: a Lépcsős csak a rendszerváltás után lett Rock Tanya. Előtte igencsak komoly talponálló kocsma volt a 70-es, 80-as években.

A Bartók Béla úti egykori Lépcsős Presszó épülete 2014 áprilisában, amikor már Rock Tanya volt. Fotó: © Bányai Sándor

Gonda István arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 körül lett Rock Tanya, és nem volt már előtte se elég vendég, hogy fennmaradjon mint kocsma, mert a környékbeliek nem járnak el a környék vendéglátóipari egységeibe. Egyébként az ottani kisboltot Pillangónak hívják, régen nem ez volt a neve, hanem azt a környékre mondták, és átvette a bolt a nevet. Lajtrik Róbertné Debreceni Bianka egy érdekes történetet osztott meg: Abban az utcában van az 'otthonom'. Volt ott egy Nemzeti Hang-koncert, amikor még csak feltörekvő zenekar voltak... Otthagyta őket a fuvarosuk, én ajánlottam fel az egész bandának, hogy elférnek a nappalinkban az éjszakára. Hangszerestől, mindenestől egymás hegyén-hátán. Ennek több mint 10 éve. Van közülük, akivel azóta is megvan a kapocs. 

Az egykori Lépcsős Presszó épületének bontása. Fotó: © Gáspár János

Köszönjük szépen a múltidézéseket! Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk a Facebook-oldalunk idővonalára vagy a dkepeslapok@gmail.com címre közzététel céljából! DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Lépcsős ivója 1940 körül – a Szőkéné Major Erzsébettől kapott nyitóképünk teljes méretben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése