Keresés ebben a blogban

2023. december 25., hétfő

A meg nem valósult debreceni egyetemváros

Debreceni Egyetem építéséről rendezett archív képekkel gazdagon illusztrált tárlatot az oktatási intézmény a közelmúltban abból az alkalomból, hogy az Egyetem téri főépület 2022-ben volt 90 éves.

Összeállításunk reprodukcióit és friss épületképeit ezen a kiállításon készítettük. A felső fotón az eredeti látványterv részletét mutatjuk be, de lentebb a teljes képet is közöljük. Előbb még íme, a kiállításnak helyet adó főépület külső felvétele (később belső jelenet is látható).

A Debreceni Egyetem főépülete. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A továbbiakban a rendezvény fotódokumentumai közül szemezgetünk a teljesség igénye nélkül.



A fenti archív képhez kapcsolódva mutatjuk, hogy mi található a fotón még készülő boltozat alatt:

A Debreceni Egyetem főépülete a Díszudvarral. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A következő muzeális és a többihez hasonlóan bravúros felvételről kiderül, hogy a Korb Flóris tervei alapján megszületett tudományok palotáját Vitéz Katona Mihály és Stégmüller Árpád alkotta meg.



A Debreceni Egyetem könyvtárának külső fotója. Reprodukciók: © Debreceni Képeslapok

Íme, a fent ígért teljes terjedelmű látványterv a kiállításról. A képen a megvalósultnál sokkal nagyobb főépület, valamint a botanikus kert, az Auguszta szanatórium, továbbá a klinikák, az egyetemi sporttelep és a tanári villák is szerepelnek.

Az alábbi reprodukciókról a főépület építőmestereit közelebbről is megismerhetjük.



DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése