Keresés ebben a blogban

2023. december 22., péntek

2023 végi panoráma a debreceni belváros csodáival

A Piac utcai és főtéri adventi korzó látképe a műjégpályával 2023. december 21-én a Nagytemplomból. Fotó: © Bányai Sándor

Debrecen fő nevezetessége, a Nagytemplom kilátóiból készített fotókat, s bocsátotta rendelkezésünkre azokat Kedves Olvasónk, Bányai Sándor. A Debreceni Vonatozás című oldal szerkesztőjeként is tevékenykedő fotós 2023. december 21-én örökítette meg a cívisváros nevezetességeit a magasból. 

A debreceni református Nagytemplom belső tere. Fotó: © Bányai Sándor

Az első fotón a 2023-as adventi vásárra és a műjégpályára csodálkozhatunk rá. A fenti képen ugyanakkor az Úr asztalát, a szószéket és a Nagytemplom központi orgonáját láthatjuk, a következő felvételen pedig a Kistemplom, valamint az Aranybika tárul fel a különleges nézőpontból.

A Kistemplom és az Aranybika 2023. december 21-én. Fotó: © Bányai Sándor

Az alábbi felvételen íme, az egykori kereskedelmi akadémia díszes (habár egyre romosabb) épülete:

A kereskedelmi akadémia és a főtéri karácsonyfa látványa a Nagytemplomból. Fotók: © Bányai Sándor

A Református Főgimnázium palotája 2023. december 21-én. Fotó: © Bányai Sándor

A magasból jól ráláthatunk arra a 2021. június 24-én átadott falfestményre, ami a Kálvin téren van, s Werbőczy István 1565-ös Magyar Decretumának címlapját, Hoffhalter Rafael fametszetét örökítette meg. Ugyanis 1561-ben ennek a helynek a közelében kezdte meg a működését a debreceni nyomda.

A Bethlen-középiskola falát díszítő festmény. Fotó: © Bányai Sándor

A következő képen a Déri Múzeum neobarokk palotájában gyönyörködhetünk. Utána a Nagytemplom kis harangja és a Csokonai Színház romatikus épülete is felfedezhető a Szent Anna utcában pompázó Szent Anna Székesegyház tornyain kívül.

A Déri Múzeum így látszik a Nagytemplom tornyából. Fotó: © Bányai Sándor

Olvasóifotó-összeállításunk előző részei itt csodálhatók meg.

A Csokonai Színház (balról) és a Szent Anna Székesegyház (jobbról). Fotó: © Bányai Sándor

Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre! Köszönjük szépen!

A Nagytemplom egyik harangja. Fotó: © Bányai Sándor

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Nagytemplom egyik tervének makettje a tetőtérben. Fotó: © Bányai Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése