Keresés ebben a blogban

2023. december 12., kedd

Belvárosi légifotók anno és most

A városközpont az ezredfordulós átépítés előtt. Fotó: Novo-Pár Kft.

Debrecen központja az egyik legkedveltebb turistacélpont. Ennek ellenére – repülőszerkezet híján – csak keveseknek adatik meg, hogy a magasból is megcsodálhassák a belvárost.

A Petőfi tér és a Vörös Hadsereg útja. Fotó: Csobaji Előd / Képzőműv. Alap, 1979

Akik föl tudnak emelkedni, a főutca környékét is mindig szívesen fotózták . Az alábbi képeslap nemsokkal az ezredfordulós átépítés előtt örökítette meg a belvárost, amikor még az Aranybika előtt is autók parkoltak, s nem készült el a Péterfia utcai bevásárlóközpont se. Fotó: Aerofotó Kft. / Printorg.


Röppenjünk át a mába: ezen a felvételen a legújabb kori Kossuth tér látható a díszburkolattal és a Nagytemplom melletti „Louvre-piramissal”. A háttérben a Református Kollégium, valamint a felújított Emlékkert . Fotó: dr. Nagy Attila / Uropath.


Van egy szép kártyanaptárunk is a közelmúltból. Ez egy 1986-os kiadvány, amin az is látható, hogy még el se kezdték bontani a Nagytemplom balján a régi épületsort, aminek a helyén két évvel később a Kálvin téri üzletház nyílt meg. A Csokonai-szobor környéke még egy szép növénysziget volt az út közepén, és megvan „a halálkanyar” is. Fotó: MTI / MN Módszertani Közp.


A „Szocialista hazánk, Magyarország” jegyében fogant az utolsó előtti kép is. Ez igazából nem légi fotó, hiszen az Aranybika ablakából készült, amikor még nem épült meg a hotel új szárnya (1976).

A csodálatos belvárosi oázis 1964-ben. Fotó: Bakonyi Béla

A felvétel azért is különleges, mert még igencsak növőfélben volt az akkori főtéri növényzet, de azért is érdekes, mert ebben a perspektívában ritkán látható együtt a püspöki palota és a Nagytemplom. Sőt, a járműbarátok korabeli autóbuszt és villamost is felfedezhetnek a lapon. Fotó: Ripely Imre


DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Piac utcai ,,halálkanyar" a Nagytemplom előtt, 1991-ben. Fotó: Gondolat Könyvkiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése