Keresés ebben a blogban

2024. január 30., kedd

Te is kikerülöd Debrecenben ezt a Piac utcai árkádot?


Debrecen egyik régi diákbabonája az, hogy aki átmegy a Piac utcai Régi Városháza árkádjában, az egyest kap aznap az iskolában. Emiatt sokan még jóval a tanulmányaik befejezése után, felnőttként is tartják magukat ahhoz, hogy kikerülik ezt a patinás épületrészt, ahogy a más hasonló helyeket is.

A szekundabarlang a takarékpalota felől, 2023 őszén. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az átkot az is megtörheti a hiedelem szerint, ha áthaladáskor nem veszünk levegőt, vagy ha a középső és a mutatóujjunkat összeszorítjuk, vagy ha nem beszélünk, amíg a szekabarlangban vagyunk.

A békebeli Piac utca látványa a városházánál. Képeslapfotó: Ismeretlen Szerző

Természetesen az is megfigyelhető, hogy nem mindenki foglalkozik ilyesmikkel, és gond nélkül sétálgatnak az oszlopok között. A 2023-ban kereken 180 éves Régi Városháza története ebben az összeállításunkban ismerhető meg, ugyanakkor az épülethez tartozó, mintegy 210 éves Kis Orbán-ház históriája erre a képes cikkünkre látogatva tárul fel.

A városháza amikor még tanácsháza volt, vörös csillaggal a Vörös Hadsereg útján. Fotó: Hagyaték, © Debreceni Képeslapok

Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

A szekundabarlang a Kistemplommal 2023. szeptember 29-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Régi Városháza szekundabarlangja 2023 őszén. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése