Keresés ebben a blogban

2024. január 10., szerda

Hogyan kaphatott toronyórákat az egyetemi templom végül csak ötven évvel az átadását követően?

Az egyetemi templom 2024 januárjában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debreceni Egyetem templomát Borsos József tervezte, és 1942-ben szentelték fel. A gyülekezeti hely egyik érdekessége az, hogy a tornyán kialakított órahelyekbe csak a templom átadását követő 50 év elteltével kerültek órák.

Az óra nélküli torony fotója a városi könyvtár virtuális Borsos-kiállításának anyagában

Ez a 35 évvel ezelőtti diáknapokon indult egyik diákpártnak köszönhető! A kezdeményező fiatalok nagyszerű története a kép alatt olvasható.

Az egyetemi templom árkádja és lépcsője 2024 januárjában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A toronyórák históriáját Kedves Olvasónk, Tóth Zsolt írta le nekünk: „1989-ben pártot alapítottunk arra, hogy óra kerülhessen a toronyba, Torony Párt néven. Igaz, az egyetemi napok alatt ezt a célt nem sikerült elérnünk, de a gyűjtésünkből, az egyetem felajánlásából és toronyórás cég felajánlásából megszületett az óra (talán '92-ben). Én voltam az ötletgazda és a párt szóvivője, a pártelnök Zsótér Zsolt, a hangulatért Korbel Péter volt a felelős. Zsótér és én vegyész, Korbel angol–magyar szakos volt (és így is végeztünk), de számos vegyész, kémiaszakos és bölcsész segítette a pártot. Sajnos a diákrektor-választást nem nyertük meg, de az idő minket igazolt” – fogalmazott Tóth Zsolt.

Az egyetemi templom főkapujának címere 2024 januárjában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A toronnyal kapcsolatos, 2024 januári tapasztalatunk pedig az, hogy a 2022 decemberére renovált épületen már sajnálatos módon omladozásokat figyelhettünk meg – éppen az egyik óra fölötti toronyrészen. (Ezt be is jelöltük az alábbi fotón.) Remélhetőleg hamar megszüntetik a hibát!
Cikkünk Facebook-megosztásához tett hozzászólásában ezzel kapcsolatban Tóth-Matolcsi László leírta: A felújítás nem terjedt ki a toronyra, csak a külső vakolat újult meg, de a csapadékvíz-elvezető csöveket nem cserélték. Ez – reménység szerint – idén tavasszal megtörténik, és így megszünhet a kissé méltatlan jelenlegi állapot, a torony pedig visszanyerheti régi fényét.

A 2022 decemberére felújított egyetemi templom már omladozó tornya 2024 januárjában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése