Keresés ebben a blogban

2024. január 5., péntek

Mit jelentenek a debreceni Nagytemplom tornyainak legtetején felfedezhető „titkos üzenetek”?


Debrecen fő ékességének, a Nagytemplomnak a toronyzászlóiban – 60 méteres magasságban – betűket és számokat fedezhetnek föl a figyelmes szemlélődők
. Mik lehetnek ezek?
Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A református Nagytemplom a debreceni Kossuth téren. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Azt nem nehéz kitalálni, hogy a fénylő csillagok alatti egyik csúcsdíszben monogram rejtőzik. A két „S” betű Simonffy Sámuel (1754–1821) emlékét hirdeti. Ő egy vagyonos posztókereskedő volt, aki ügyvédi oklevelet szerzett a Református Kollégiumban, s hosszú a sora azoknak a tisztségeinek, amelyeket viselt a cívisvárosért. Azt kiemeljük, hogy 21 éven át Debrecen főbírója is volt, és hathatós erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott a Kollégium, a Nagytemplom és az Ispotály építéséhez.

Simonffy Sámuel lakóháza a Széchenyi utca 10. szám alatt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az eklézsia kurátoraként 1804. január 29-én felhatalmazták az új Nagytemplom építésének vezetésére, miután a helyén az 1802-es nagy tűzvészben elpusztult az András-templom. Hosszú, kitartó küzdelmet kellett folytatnia ennek során – mígnem a gyülekezeti hely már csak a halála után valósulhatott meg teljesen. A megyei levéltár leírása szerint a hittestvérei az érdemeit azzal ismerték el, hogy a még az életében elkészült nyugati torony gombzászlajában az ő monogramjával (S  S) emelték az égbe, s örökítették meg a nevét – lásd a legelső fotónkon. A keleti torony zászlójának felirata pedig ez:

A keleti torony zászlójában a templomépítés teljes befejezésének éve olvasható: 1827. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Simonffy Sámuel a mai Széchenyi utca 10. szám alatti barokk házban lakott, s ez azóta is áll; emlékét tábla is őrzi az 1770 körül emelt falakon. A Nagytemplomnak a zárszerkezetei is nagyon különleges tartalmakat hordoznak, ezek jelentéséről itt írtunk.

A Széchenyi utca 10. szám alatti Simonffy-ház emléktáblája. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Nagytemplom kapuin ilyen díszes zárak vannak, megannyi üzenetet kifejezve. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése