Keresés ebben a blogban

2024. január 24., szerda

A '44-ben elpusztult hotel-fogadó: a Petőfi téri Kis Pipa


Debrecen régi híres vendéglátóhelyéről, a hajdani Kis Pipa vendéglőről és szállodáról kaptunk egy remek képeslapmásolatot Kedves Olvasónktól, Szegedi Pétertől. A II. világháború bombázásaiban megsemmisült fogadóról a Debrecen lexikon azt írja, hogy eredetileg a Kossuth utca és a Burgundia utca keleti sarkán állt az 1800-as évek végétől, és színészek, újságírók, grófok voltak a törzsvendégei. A régi üdvözlőkártyák tanúsága szerint a Kis Pipa az 1878. évben alapíttatott. Kedvelték a szegényebb diákok is, mivel a tulajdonos Papp Gyuri jóvoltából ingyen étkezhettek itt. A századfordulón települt át a Petőfi tér 10. szám alá, ahol szállodával és kerthelyiséggel is bővítették a szolgáltatási körét, s a pipázásnak valóban nagy kultusza volt itt. Az utolsó időkben Kemény János által üzemeltetett vendéglátóhely az 1944. június 2-i, első szőnyegbombázásban semmisült meg. Érdekesség, hogy szintén Kis Pipa névvel a Dégenfeld téren (a mai Dósa nádor téren) is működött egy vendéglő 1901-től.

A Kis Pipa 1915-ös képeslapja. Az üdvözlőkártyát a malomparki postán bemutatott bélyeg- és képeslaptárlaton repróztuk

A Petőfi téri lebombázott OTI-bérházról itt írtunk, a nagy zsinagóga történetét pedig e cikkünkben elevenítettük fel. Olvasóifotó-összeállításunk előző részei itt csodálhatók meg. Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

A Kis Pipa 1913-as képeslapja. Az üdvözlőkártyát a malomparki postán bemutatott bélyeg- és képeslaptárlaton repróztuk


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Szegedi Péter által rendelkezésünkre bocsátott képeslapmásolat teljes méretben

Vendéglátós múltidézéseink sok régi képpel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése