Keresés ebben a blogban

2024. január 5., péntek

Széljárta kísértettanyák, lakatlan romok Debrecenben

Az egykori 217-es számú Kanyar Büfé a Rakovszky és a Faraktár utcák sarkán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben az 1956-os forradalmat egyesek szerint a vagongyári melósok robbantották ki
Don-kanyar becenevű kocsmában, miután az „egy vodkától erős vagy és bátor” alapon
jól felöntöttek a garatra... Bármi is az igazság, az tény: a Faraktár utcai (akkori nevén Április 4. utcai) műintézmény épülete ma már sokkal inkább elszomorító, semmint búfelejtő. Az 1990-es években még működött benne egy meglepően korán nyitó hörpintő, és volt benne műszaki bizományi is, de aztán mindkettő lehúzta a rolót. A ház évtizedek óta üres és eladó.

A Piac utca 8. szám alatti főhomlokzat 2023. október 6-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Lesújtó állapotban van az egykori Debreceni Kereskedő Társulat díszes palotája is a Piac utca 8. szám alatt. Az épületrész a megyi könyvtár 2007-es Bem térre költöztetése óta üres, egyre romosabb. A freskók restaurálásának és a főépület felújításának, hasznosításának tervét 2018 augusztusában jelentette be a polgármester, de ez azóta se valósult meg.

Az Arany ember Piac utca 59. szám alatti leponyvázott háza. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen belvárosának egyik legszomorúbb sorsú épülete a Piac utca 59. szám alatt áll – 4 éve immár láthatatlanul. Omlásveszély miatt ugyanis 2020 április közepén egy nagy, dekorált ponyvát húztak a gazdagon díszített, patinás házra. A szebb napokat látott palota eredetileg a város egyik hajdani leggazdagabb embere, Steinfeld Mihály (az „Arany ember”) nevét viseli.

Amikor még látható volt a Piac utca 59. szám alatti barna Steinfeld-ház. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Kassai út egyik büszkesége a Főnix Aréna. Mondják erre is, hogy több életet is elbírna, de itt most inkább a mellette lévő, száraz medencére hívnám fel a figyelmet. A szökőkútját ugyanis a létesítmény 2002-es átadása óta alig láthattuk működni – úgyhogy aki tud róla valami biztatót, az kérem, jelezze. Hiszen hangulatos színfoltja lehetne a környéknek ez a csobogó, főként kánikula idején.

Többnyire sajnos nincsen víz a Főnix Aréna és a Hódos közötti szökőkútban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Medgyessy sétány legszebb villájáról már ejtettem szót korábban. Van ott azonban a körút felől sajnos egy másik épület is (az 1. szám alatt), ami szintén több figyelmet igényelne. De leginkább renoválást, őrzést és rendes lakókat – a mostani állapota ugyanis igencsak elkeserítő.

A nagyerdei Leveles Csárdát a napokban festették le, és kicserélték a kerítéselemeit. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nem mellékes az se, hogy például az a külföldi turista, aki kilátogat oda, az nemcsak a ködszínházat és a Békás-tavat látja, hanem ezeket a mellőzött, törődés nélküli, feltört és omladozó épületeket is...

A Medgyessy sétány 1. szám alatti villa. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Örvendetes hír viszont, hogy elkezdődött a Leveles Csárda rendbetétele. A 2024. január 4-i túránkon azt tapasztaltuk, hogy lefestették a falait, és fémlapokra cserélték a rácsos kerítéselemeket. A közelben található Régi Vigadóban továbbra se láttunk életet.

A Medgyessy sétány 3. szám alatti villa. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Bartók Béla út elején, a templom mögött, a Honvédtemető utca sarkán lapul Debrecen utolsó földalatti kerek nyilvános illemhelye. Ez a „bunkerbudi” roppant sajnálatos módon szintén elhagyatottan, évtizedek óta lezárva és meglehetően romos állapotban leledzik.

A Bartók Béla úti illemhely romjai. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Basahalom a Vértesi úton található, és többek között arról nevezetes, hogy 1660-ban a Debrecent sarcoló Szeidi Ahmed basa (aki Szoboszlót is ostromolta) itt vert tanyát. A régi mondás szerint akinek a köldökét nem a Basahalmon belül vágta el a bába, az csak jöttment.

Méltatlan állapotban Debrecen egyik fő történelmi emlékhelye, a Basahalom is. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Basahalom mellett nemrég még szép tájékoztatótábla állt, amiről hasznos információkat lehetett megtudni az iméntiekről is és a kunhalmokról is. Ezt a táblát is széttörték... Pillantsunk be az apafai egykori MÁV-kaszárnya épületegyüttesébe is! Ennek az évek óta elhanyagolt objektumnak egy részében ma lőjátékokat űzhetnek a kalandvágyók.

Az apafai egykori MÁV-kaszárnya egyik épülete 2023 nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Igazi szellemtanya a Vágóhíd utcai katolikus temető is. A felüljárónál áll az egyetlen megmaradt (1873-ban emelt) kriptája, a Reviczky-mauzóleum, amivel az a gyalázat is megesett már, hogy előbb szemétgyűjtő „volt”, majd pedig hajléktalanok költöztek bele. Mellette a 114 éves híd alatti átjáró is riasztó!

A Vágóhíd utca melletti kripta. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A néhai Ilia de Riska romkastélya a Sámsoni út mellett található. A művész soha be nem fejezett építménye egyelőre szintén az enyészet martaléka – pedig kiváló alternatív túrahely (lehetne).

A Riska-romkastély a Sámsoni út mellett. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Riska-romkastélynál Dombostanya felé véve az irányt, a városrész határában fedezhetjük fel a 600 éves gótikus templom maradványait az egykori Parlagon. A tornyos kilátónak is helyet adó, organikus emlékművet Rácz Zoltán tervei alapján emelték. Sajnos sok látogató ezt a kiváló túraállomást sem becsüli meg, így folyamatosan pusztul ez a páratlan kincsünk is.

A dombostanyai emlékhely, még viszonylag épen. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Vágóhíd utcai „aluljáró”, amikor még nem szedték fel a síneket. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése