Keresés ebben a blogban

2024. január 27., szombat

Új közterület Debrecenben: a Szent István park

A kivágott fák és felszámolt zöldterület helyén, valamint a mélygarázs tetején kialakított Szent István park. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen új közterülete a Szent István park, amit 2024. január 26-án adtak át. A magunk részéről másnap látogattuk meg ismét ezt a Dósa nádor tér és a Kossuth utca közötti placcot, ami minden bizonnyal a közeli szoborról kapta a nevét. A fenti kép ilyen volt a Mackós kúttal és az igazi parkkal:

A fenti jelenet az eredeti állapotában a Mackós kúttal és a fákkal, a letarolás előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Régi Városháza, illetve a Kis Orbán-ház melletti Szent István parkot tehát a mélygarázs tetején és a kivágott fák helyén csinálták meg. A Mackós kutat 2023 decemberében állították fel újra a Sas utcán, de már a tér közepén, ahol gyepszőnyeget, ládás fákat és járdaköveket is letettek.

Az új mélygarázs kapuja az egyirányú Kossuth utca felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Itt is megjelent a már szinte kötelező ferde villanyoszlop (lásd a cikk végén), valamint az új közterület utcanévtáblája. Az alábbi videót két héttel az átadás után készítettük, 2024. február 11-én:


A mélygarázsba csak egy irányból lehet lemenni (jó meredeken), és csak ugyanarra lehet távozni – mivel a Kossuth utca egyirányú, és a mélygarázsnak nincs másik gépjárműkapuja.

A Szent István park utcanévtáblája a virágágyásban, 2024. január 27-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A 2024. január 27-i felvételünkön jól látszik az is, hogy a Szent István park melletti Kossuth utcai járda állapota egészen a Piac utcáig még bőven hagy kívánnivalót maga után.

A Kis Orbán-ház mellől a tér közepére állított Mackós kút 2024. január 27-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Érdekesség, hogy a debreceni Sas utcán álló macis kútnak (Medgyessy Ferenc művének) a Budapest II. kerületi Nagy Imre téren van ikertestvére. Ebben az összeállításunkban ezt és sok más debreceni alkotás távoli hasonmását mutattuk be. Frissítés – a tér melletti járda 2024. április 7-én:


A Petőfi tér mai arca pedig ilyen lett a Royal Szálloda helyén.

A Sas és a Piac utca között még botrányos minőségű a Kossuth utca járdája (2024. január 27-i állapot). Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Egy „elmaradhatatlan” ferde villanyoszlop az új téren
Fotó: © Debreceni Képeslapok

1 megjegyzés:

  1. Az undorító dézsákkal, és a téren semmihez sem passzoló villanyoszlopokkal. Hm..... ízlés ficam...

    VálaszTörlés