Keresés ebben a blogban

2024. január 8., hétfő

A debreceni Nagytemplom távoli egytornyú párja


Debrecen jelképének, a református Nagytemplomnak létezik egy különös ikertestvére. Ez a gyülekezeti hely a cívisvárostól 175 kilométerre fekvő Nagybányán található, a híres festőiskola és aranylelőhely településén. Nagybánya temploma (ami szintén református és klasszicista) az óvárosban magasodik, és távolról is igen impozáns. Messziről nézve, első látásra legfeljebb halványan juthat eszünkbe róla a debreceni Nagytemplom, mivel csupán egy tornya van, és az is az épület közepén mutat az égbe.

Nagybánya látképe a református templommal, egy 1965-ben postázott képeslapon. Kiadó: Meridiane

Akkor mitől „ikertestvérek” mégis? Attól, hogy a nagybányai templom egyetlen tornya kísértetiesen hasonlít a debreceni Nagytemplom tornyaira! A Nagybánya óvárosában álló templom tornya az oromzat közepéből nő ki, s köztük egy markáns „golyvázott” párkány húzódik. Az afölötti homlokzat és a kupola az, ami majdnem teljesen megegyezik a debreceni Nagytemplom tornyainak építészeti tagolásával.

A debreceni belváros és a református Nagytemplom a XX. század elején. Reprint: Csokonai Kiadó

A nagybányai kupola színe jellegzetes vörös; eredetileg réz borította, ma azonban horganyzott lemez, amit pirosra festettek. A Romániában álló református templom 1809-ben épült meg, a tornya pedig 1836-ban, 9 évvel a Nagytemplom elkészülte után.

Kádár Géza: Nagybányai részlet napsütésben (nyitóképünk teljes méretben)

A feltételezések szerint Péchy Mihály keze lehet benne, akárcsak a debreceni Nagytemplom tervezésében is.

Ziffer Sándor festménye: A festő kertje (1956)

A debreceni Mackós kút, valamint a Haldokló oroszlán, a Wallenberg-szobor és sok más alkotásunk távoli testvérei ebben az összeállításunkban ismerhető meg sok különleges fotóval.

Egytornyos” beállításban a debreceni Nagytemplom a Hatvan utca felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Ziffer Sándor: Zazar-part Nagybányán, 1949. Reprodukció: Villás Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése