Keresés ebben a blogban

2024. január 22., hétfő

Az eldugott öreg kovácsolt kapu históriája, amit 1906 óta őriz négy oroszlán a debreceni Vágóhíd utcán


Debrecenben a Vágóhíd utcai volt Kati Kocsma és az egykori Barnevál közelében, a hajdani húsüzem főkapujára merőlegesen bújik meg egy díszkapu a növények között. A kis és nagy szárnyakkal is rendelkező, míves kompozíció nem igazán illik a környezetébe.

 A régi húsüzem főépületére merőlegesen álló kapu teljes méretben. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A remekműről akkor tudhatunk meg többet, ha elolvassuk az emléktábláját. Eszerint a műemlék jellegű kaput Piros Béla épület- és műlakatos készítette 1906-ban. Kiderül a Mester címe is: Péterfia utca 14. szám. Az alkotást 1986-ban restaurálták, és állították fel a mai helyén.

A Vágóhíd utcai kovácsolt díszkapu személyi átjárójának egyik kilincse. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Kedves olvasónk, Tóth Tamás hozzászólása szerint ez a kapu a régi vágóhíd bejárati kis- és nagykapuja volt, a régi felújítása után meghagyták. Szegedi Péter leírta: „Piros Béla gépészmérnök lakatosüzeme az 1880-as években nyílt meg, a Péterfia utcán volt, de a 32. szám alatt (ő elhunyt 1945-ben, az üzemét később államosították). Bizonyára megrendelésre készítette a kaput, a Péterfia u. 14. háznak. Ha jól sejtem, a házat a Hunyadi utca létrehozásakor bonthatták le, aztán másfél évtized múlva restaurálták, addig pihent valahol. Nem biztos, hogy így van, csak néhány adatból ez egy opció.”

A Vágóhíd utcai kovácsolt díszkapu emléktáblája. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Hasonló cikkeink sok fotóval:
A Vágóhíd utcai kovácsolt díszkapun lévő oroszlánfejek egyike. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése