Keresés ebben a blogban

2024. január 19., péntek

Kádár-kockák Debrecenben

Kolozsvári utcai Kádár-kockák a Fényes udvari lakótelep szomszédságában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen lakóház-építészetében is megannyi stílus van jelen, így például a klasszicista, a szecesziós, az art deco, valamint persze a szocreál, a modern és a minimalista is. Az utóbbi két stílusnak már nem annyira fontos küldetése a díszítettség, sokkal inkább a praktikum, amely viszonylag kis területen ölt testet, lehetőleg minél olcsóbban. Az ilyen fajtájú házak közé tartoznak a típusterv alapján épített, Kádár-kockáknak becézett egyen kertesházak is, melyekre ezúttal debreceni példákat mutatunk.

A Kolozsvári utca Kádár-kockái a Faraktár utcai felüljáró felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Kádár-kocka a Wikipédia leírása szerint négyzet alapú, 100 négyzetméter körüli alapterületű, többnyire földszintes, sátortetős családiház-típus, mely alapján Magyarországon az 1960-as évek elejétől az 1970-es évek végéig épültek lakóházak. Nagy dolog volt akkoriban is ilyen otthonba költözni! Mint ahogyan természetesen az is nagy dolog volt, ha a családok a komfort nélküli viskókból, például az olajütőből költözhettek tanácsi lakótelepi lakásba, ahol lift, áram, gáz, hideg és meleg víz is van.

A Kolozsvári utca Kádár-kockái a panelek felől (háttérben a felüljáró és a volt dohánygyár). Fotó: © Debreceni Képeslapok

Összeállításunk képeit a Dobozikert nevű városrészben készítettük, melynek Faraktár utcai, Ungvár, Munkácsy és Kolozsvári utcai részein több sorban is látni Kádár-kockákat. A sok helyen már átalakított, de alapjaikban még mindig egységes lakóházak a felüljáróról is kiválóan beláthatók, mi itt most innen és a másik irányból is rátekintünk az övezetre. Itt nézelődve megállapítható az is, hogy e házakon többnyire nem látszik a koruk, karban vannak tartva, változatos színűek. Többük napelemes, és a kertjeiket, udvaraikat is lakják-gondozzák a tulajdonosaik. Magyarán, szeretnek itt lakni.

Az Ungvár utca Kádár-kockái a Faraktár utcai felüljáró felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Kádár-kockák a Munkácsy és az Ungvár utca sarkán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése