Keresés ebben a blogban

2024. január 25., csütörtök

Az összeomlás határán a Nagyerdő legszebb villája

A Medgyessy sétány 3. szám alatti egykori városi nyaraló 2024. január 25-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen frekventált helyén, a Nagyerdőben fekszik egy patinás villasor, ahol van egy tüneményes kis lak, aminek sokan csodájára járnak. 
A mesés épület és három társa, plusz szemközt a Leveles Csárda a Medgyessy sétányon pompáznak (az 1. szám alatti omló házról itt írtunk). Az immár több ablakán is bedeszkázott, szívszorító helyet 2024. január 25-én és 2023. november 9-én látogattuk meg.

A Medgyessy sétány 3. szám alatti egykori városi nyaraló szemből, 2023. november 9-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A mintegy 90 éve, bérelhető városi nyaralónak épített villa egyszerre idézi a kalotaszegi népi házakat és a Csorba-tavi szanatóriumokat. Ugyanakkor a németalföldi tradicionális építészet elemei és akár A Gyűrűk ura hangulatvilága is felfedezhető rajta, melyek közül az utóbbinak természetesen semmi köze hozzá. De nevezhetjük romantikus-historizáló-eklektikus stílusúnak is ezt a kis gyöngyszemet.

A Medgyessy sétány 3. szám alatti egykori városi nyaraló szemből, 2024. január 25-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

És talán éppen ez a sokszínűség az, amely igazán vonzóvá teszi, hiszen így mindenki megtalálhatja benne a neki tetszőt. A 3. szám alatt álló, szép tetőzetű és padlásterű háznak három ajtaja van, így tehát korábban három család lakhatott benne: kettő lent, egy pedig az emeleten. Oda a középső lépcsőn lehetett feljutni, aminek az alján korábban egy kedves bernáthegyi szolgált.
Íme, a videónk a sorsára hagyott villáról:


S miért a múltidő? Azért, mert az épület másfél évtizede lakatlan. Emiatt sajnos ez a kis ékszer is egyre halványodik, s mindinkább ütött-kopott. A falain omlásveszélyre vigyelmeztető sárga táblák vannak, több ablakát pedig otromba farostlemez fedi fényes üveg helyett. Mellette, a zöldterületen gépjárművek parkolnak, míg a ritkuló vakolatú falak tövében kukák, sittek halmai kéretlenkednek. Egy szó, mint száz, felfoghatatlan, hogy miért hagyják pusztulni ezt a gyönyörűséget a parkerdő kapujában, ahelyett hogy rendbe tennék végre – mindenki örömére és büszkeségére!

A Medgyessy sétány 3. szám alatti egykori városi nyaraló hátulról, 2023. november 9-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése