Keresés ebben a blogban

2024. január 14., vasárnap

Újjászületik az Attila téri szép görögkatolikus templom

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Főszékesegyház napjainkban, az Attila téren. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyik legkülönlegesebb és legszebb épületét, az Attila téri görögkatolikus főszékesegyházat (eredetileg templomot) 1910. május 22-én adták át csaknem 3 éves építés eredményeként, mégpedig a pénzügyi palotát is tervező ifj. Bobula János tervei alapján.

Az Attila téri templom belső tere 2020 augusztusában. Fotó: © Polcz Tibor

A lenti fotón látszik, hogy a készítésekor már járt a négyes villamos (vagy a lóvontatású elődje), s az utcák szépen parkosítva voltak.

A gyönyörűen parkosított Attila tér és a görögkatolikus templom környéke az 1910-es évek végén. Fotó: Wikipédia

A neobizánci stílusú görögkatolikus templomot Firczák Gyula püspök szentelte fel az Istenszülő oltalmának tiszteletére. A korabeli képeslapok láttán fájó szívvel azt is megállapíthatjuk, hogy akkoriban mennyi szép zöldfelület díszítette az Attila tér és a mai Wesselényi utca környékét.

Az Attila téri görögkatolikus templom szószéke. A fotót Kedves Olvasónk, Yudyt Len
osztotta meg az olvasóinkkal, köszönjük szépen!

Az alábbi fotón a Verestemplom, valamint a Demke is jól kirajzolódik a háttérben.

1939-es látkép a gyönyörűen parkosított Wesselényi utca, Attila tér és a görögkatolikus templom környékéről. Fotó: Fortepan / Orosz Heléna

A templomot 1950 és 1958 között festette ki Szegedi Molnár Géza

Az Attila téri görögkatolikus templom ikonosztázionja. A fotót Kedves Olvasónk, Oláh Marianna osztotta meg az olvasóinkkal, köszönjük szépen!

A szentélyt és a templomhajót elválasztó ikonosztáziont a templom átadásának századik évfordulóján, 2010-ben szentelték meg.

Szent Margit, Szent Imre, Szent István, Szent László és Szent Erzsébet az Attila téri ablakon. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az évek során egyre rosszabb állapotba került gyülekezeti hely utcai falaira 2024 január elején kezdték felszerelni az állványokat. Ez része a 2023 októberében elkezdett külső-belső renoválásnak, amelyben a park megújítása is szerepel. A kivitelezés várhatóan két évig tart.

Az Attila téri görögkatolikus templom az építésekor és új korában. Fotók: Hajdúdorogi Főegyházmegye


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A templom mellett álló színes feszület. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése